Ciasto na pierogi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto na pierogi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973503844.jpeg&w=3840&q=75)
Wypróbowałam już wiele przepisów i ten jest idealny
1
0 / 0
Wypróbowałam już wiele przepisów i ten jest idealny
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
200 mleko
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka masło
35 dag. mąka pszenna
Przygotowanie
1
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób dołek, wbij w niego jajko i wlej łyżkę roztopionego masła.
2
Powoli wlej szklankę ciepłego mleka lub wody.
3
Rozrób ciasto najpierw nożem, a potem rękami ( ok. 15-20 minut), aż będzie elastyczne i gładkie.
4
Po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem.
5
Pozostaw na pól godziny by "dojrzało".