Ciasto mozaika - śmietankowiec z galaretkami
decomorreno
Jeśli w czasie wiosenno-letnich dni marzysz o słodkim i lekkim, ale jednocześnie orzeźwiającym deserze - doskonale trafiłeś! Nasze kakaowe ciasto z galaretką oczaruje Twoje podniebienie, gdyż nie tylko tęczowo i efektownie wygląda, ale także smakuje doskonale. Gwarantujemy, że tak apetycznej słodkości nikt się nie oprze!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
173
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.8 / 12
Jeśli w czasie wiosenno-letnich dni marzysz o słodkim i lekkim, ale jednocześnie orzeźwiającym deserze - doskonale trafiłeś! Nasze kakaowe ciasto z galaretką oczaruje Twoje podniebienie, gdyż nie tylko tęczowo i efektownie wygląda, ale także smakuje doskonale. Gwarantujemy, że tak apetycznej słodkości nikt się nie oprze!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
6 szt. jaja
150 g cukier
3 łyżka kakao decomorreno
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szczyp. sól
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. galaretka agrestowa
1 szt. galaretka porzeczkowa
1 szt. galaretka pomarańczowa
200 g jogurt naturalny
150 woda
5 łyżecz. żelatyna
0.50 szkl. cukier puder
600 śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Każdą z galaretek rozpuść w 300 ml wrzątku. Galaretki pozostaw do schłodzenia w prostokątnych pojemnikach. Gdy ostygną włóż do lodówki aby stężały, najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Aby przygotować biszkopt ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier na przemian z żółtkami. Przesiej w dwóch partiach mąkę oraz kakao. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175°C przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i zdejmij papier. Następnie przekrój ciasto na pół.
Galaretki wyjmij z pojemników - wystarczy na kilka sekund zanurzyć pojemnik z galaretką w drugim większym wypełnionym gorącą wodą. Następnie pokrój galaretki w kostkę i wymieszaj kolory ze sobą.
Zalej wrzątkiem żelatynę i wymieszaj całość. Następnie, w dużej misce ubij śmietankę, dodaj cukier puder oraz jogurt naturalny.
Do lekko wystudzonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy i wlej do masy śmietankowej, cały czas mieszając. Następnie wymieszaj całość z galaretkami.
Przełóż ciasto masą i dociśnij biszkoptem z wierzchu. Włóż ciasto do lodówki i ponownie schładzaj, najlepiej całą noc. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
173
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka