Ciasto mocno budyniowe
decomorreno
Puszysty, niezwykle delikatny galaretkowo-budyniowy deser z mnóstwem wartości odżywczych. Bez dodatku mleka, jajek oraz bez mąki - idealnie czekoladowy, przełamany nutką wanilii. Zaserwuj sobie i bliskim tę oryginalną w formie super- foodowa przyjemność już dzisiaj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Puszysty, niezwykle delikatny galaretkowo-budyniowy deser z mnóstwem wartości odżywczych. Bez dodatku mleka, jajek oraz bez mąki - idealnie czekoladowy, przełamany nutką wanilii. Zaserwuj sobie i bliskim tę oryginalną w formie super- foodowa przyjemność już dzisiaj!
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1200 mleko kokosowe
75 g kakao decomorreno
80 g miód
150 g czekolada deserowa
2 łyżecz. agar
30 woda
1 szt. laska wanilii
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Umieść mleko kokosowe, miód, szczyptę soli oraz kakao w rondlu i podgrzej na średniej mocy kuchenki.
Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Spróbuj i według uznania dodaj więcej miodu.
Umieść agar w miseczce i wymieszaj z wodą, wlej do bazy czekoladowej.
Doprowadź całość do wrzenia i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
Wylej masę do formy sylikonowej, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i włóż do lodówki.
Gdy ciasto stężeje - wyciągnij je z formy delikatnie odklejając brzegi. W razie poroblemów umieć formę na kilka sekund nad gorącą parą wodną. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.