Ciasto mleczna kanapka

decomorreno
Ciasto mleczna kanapka

Średnia 4.6 / 10

Oceń!

Ciasto mleczna kanapka stanowi połączenie delikatnej mlecznej masy oraz puszystego kakaowego biszkoptu. Takie zestawienie zarówno wyglądem jak również smakiem przypomina popularne batoniki dostępne w sklepach. Stanowi jednocześnie ich zdrowszą alternatywę uwielbianą zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Satysfakcja gwarantowana!

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżecz. proszek do pieczenia

50 g kakao decomorreno

250 g masło

125 woda

200 g cukier

5 l jaja

1 szczyp. sól

0.50 szkl. mleko

0.75 szkl. cukier

300 g masło

2 szkl. mleko w proszku

6 łyżka masło

5 łyżka cukier

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka mleko

Przygotowanie


Masło rozpuść wraz z wodą, cukrem oraz kakao. Odstaw do wystygnięcia.

Białka ubij wraz ze szczyptą soli. Do masy czekoladowej dodaj żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo i bardzo delikatnie wmieszaj do masy białka.

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy, zdejmij papier i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrój ciasto na pół.

W następnej kolejności przygotuj krem maślany. Mleko oraz cukier podgrzewaj, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.

Miękkie masło ubijaj, aż powstanie puszysty krem. Cały czas ubijając dolej do niego mleko z cukrem. Następnie partiami dodawaj mleko w proszku.

Gdy masa całkowicie się połączy - przełóż nią ciasto. Na koniec w rondelku pogrzej wszystkie składniki polewy, i udekoruj wierzch ciasta.

Ciasto włóż do lodówki i zaczekaj aż całkowicie się schłodzi. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

572

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły