Ciasto mleczna kanapka

decomorreno
Ciasto mleczna kanapka

0

4.6 / 10

Ciasto mleczna kanapka stanowi połączenie delikatnej mlecznej masy oraz puszystego kakaowego biszkoptu. Takie zestawienie zarówno wyglądem jak również smakiem przypomina popularne batoniki dostępne w sklepach. Stanowi jednocześnie ich zdrowszą alternatywę uwielbianą zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Satysfakcja gwarantowana!

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżeczka proszek do pieczenia

50 g kakao decomorreno

250 g masło

125 woda

200 g cukier

5 l jaja

1 szcz. sól

0.50 szkl. mleko

0.75 szkl. cukier

300 g masło

2 szkl. mleko w proszku

6 łyżka masło

5 łyżka cukier

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Masło rozpuść wraz z wodą, cukrem oraz kakao. Odstaw do wystygnięcia.

2

Białka ubij wraz ze szczyptą soli. Do masy czekoladowej dodaj żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo i bardzo delikatnie wmieszaj do masy białka.

3

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.

4

Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy, zdejmij papier i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrój ciasto na pół.

5

W następnej kolejności przygotuj krem maślany. Mleko oraz cukier podgrzewaj, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.

6

Miękkie masło ubijaj, aż powstanie puszysty krem. Cały czas ubijając dolej do niego mleko z cukrem. Następnie partiami dodawaj mleko w proszku.

7

Gdy masa całkowicie się połączy - przełóż nią ciasto. Na koniec w rondelku pogrzej wszystkie składniki polewy, i udekoruj wierzch ciasta.

8

Ciasto włóż do lodówki i zaczekaj aż całkowicie się schłodzi. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły