Ciasto Milky Way
EkspertOdKuchni
Ciasto Milky Way to idealny deser dla miłośników mlecznych i czekoladowych smaków. Doskonale sprawdzi się jako słodki wypiek na większe przyjęcia lub rodzinne spotkania. Połączenie dwóch warstw kakaowego biszkoptu, mlecznej masy na bazie mleka w proszku i delikatnej polewy czekoladowej zadowoli każdego łasucha. Smacznego!
0
0 / 0
Ciasto Milky Way to idealny deser dla miłośników mlecznych i czekoladowych smaków. Doskonale sprawdzi się jako słodki wypiek na większe przyjęcia lub rodzinne spotkania. Połączenie dwóch warstw kakaowego biszkoptu, mlecznej masy na bazie mleka w proszku i delikatnej polewy czekoladowej zadowoli każdego łasucha. Smacznego!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g cukier
3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżka kakao decomorreno
2 szkl. mleko w proszku
250 g masło
0.50 szkl. mleko
150 g cukier
2 opak. cukier waniliowy
100 śmietanka 30%
Przygotowanie
Przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka na sztywno i dodaj cukier.
Ubitą pianę wymieszaj z żółtkami. Mąki i kakao przesiej z proszkiem do pieczenia. Wszystko dodaj do piany.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 minut w 175°C.
W międzyczasie przygotuj masę mleczną. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Wystudź.
Masło utrzyj na puszystą, białą masę. Dodaj wystudzone mleko i mleko w proszku. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty i przełóż je masą mleczną.
W rondelku na małym ogniu rozpuść czekoladę ze śmietanką. Gotową polewą udekoruj ciasto.
Przechowuj w lodówce (ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej).