Ciasto migdałowe

maspexdigital
Ciasto migdałowe

0

5 / 1

Najprostszy przepis na pyszne ciasto migdałowe. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć aromatycznym ciastem.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. konfitura truskawkowa łowicz

300 g migdały

50 g płatki migdałowe

150 g cukier puder

4 szt. jaja kurze całe

180 g masło

1 szcz. sól

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

Przygotowanie


1

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

2

Migdały zblendować na mąkę. Rozpuścić masło w małym rondlu.

3

Jajka wymieszać w misce, dodać do nich ostudzone masło. Następnie dosypać mąkę migdałową, cukier oraz sól i sodę.

4

Gdy wszystkie składniki się połączą przełożyć masę do tortownicy, na wierzchu wyłożyć łyżką konfitury truskawkowej.

5

Piecz w temperaturze 180 st. przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie brązowy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły