Ciasto migdałowe
maspexdigital
Najprostszy przepis na pyszne ciasto migdałowe. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć aromatycznym ciastem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
788
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Najprostszy przepis na pyszne ciasto migdałowe. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć aromatycznym ciastem.
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. konfitura truskawkowa łowicz
300 g migdały
50 g płatki migdałowe
150 g cukier puder
4 szt. jaja kurze całe
180 g masło
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
Przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Migdały zblendować na mąkę. Rozpuścić masło w małym rondlu.
Jajka wymieszać w misce, dodać do nich ostudzone masło. Następnie dosypać mąkę migdałową, cukier oraz sól i sodę.
Gdy wszystkie składniki się połączą przełożyć masę do tortownicy, na wierzchu wyłożyć łyżką konfitury truskawkowej.
Piecz w temperaturze 180 st. przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie brązowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
788
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.