Ciasto migdałowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Ciasto migdałowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974150933.jpeg&w=3840&q=75)
Najprostszy przepis na pyszne ciasto migdałowe. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć aromatycznym ciastem.
0
5 / 1
Najprostszy przepis na pyszne ciasto migdałowe. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć aromatycznym ciastem.
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. konfitura truskawkowa łowicz
300 g migdały
50 g płatki migdałowe
150 g cukier puder
4 szt. jaja kurze całe
180 g masło
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
Przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Migdały zblendować na mąkę. Rozpuścić masło w małym rondlu.
Jajka wymieszać w misce, dodać do nich ostudzone masło. Następnie dosypać mąkę migdałową, cukier oraz sól i sodę.
Gdy wszystkie składniki się połączą przełożyć masę do tortownicy, na wierzchu wyłożyć łyżką konfitury truskawkowej.
Piecz w temperaturze 180 st. przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie brązowy.