Ciasto migdałowe

maspexdigital
Ciasto migdałowe

0

5 / 1

Najprostszy przepis na pyszne ciasto migdałowe. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć aromatycznym ciastem.

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. konfitura truskawkowa łowicz

300 g migdały

50 g płatki migdałowe

150 g cukier puder

4 szt. jaja kurze całe

180 g masło

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

Przygotowanie


1

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

2

Migdały zblendować na mąkę. Rozpuścić masło w małym rondlu.

3

Jajka wymieszać w misce, dodać do nich ostudzone masło. Następnie dosypać mąkę migdałową, cukier oraz sól i sodę.

4

Gdy wszystkie składniki się połączą przełożyć masę do tortownicy, na wierzchu wyłożyć łyżką konfitury truskawkowej.

5

Piecz w temperaturze 180 st. przez około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie brązowy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

788

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły