Ciasto Michałek
EkspertOdKuchni
Propozycja dla wszystkich miłośników słodkości! Przekładane ciasto Michałek z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają popularne cukierki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4415
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
421
gram
Tłuszcze
264
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Propozycja dla wszystkich miłośników słodkości! Przekładane ciasto Michałek z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają popularne cukierki.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
5 szt. jajko
500 śmietanka 30%
200 g serek mascarpone
5 łyżka cukier puder
0.75 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka tortowa
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
0.25 szkl. ciemne kakao
1 szt. śmietanfix
Przygotowanie
Najpierw robimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach, na sztywną masę. Następnie dosypujemy stopniowo cukier, do momentu aż połączy się on z białkiem. Następnie mieszając na małych obrotach, wrzucamy żółtka, a gdy połączą się z białkiem, dosypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao. Wszystko razem łączymy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Po wypieczeniu biszkoptu przekładamy na blat, aby ciasto przestygło. Po ostygnięciu kroimy biszkopt na równe dwa płaty, najlepiej nożem z ząbkami.
Wszystkie składniki na masę najlepiej uprzednio dobrze schłodzić. Śmietankę 30% mieszamy z cukrem pudrem i śmietanfixem. Do sztywnego kremu dodajemy mascarpone i miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu.
Jedną z części biszkoptu wkładamy do tortownicy i przekładamy na niego delikatnie poł masy śmietankowej. Na masę śmietankową dajemy drugą część biszkoptu, a na samą górę resztę masy śmietankowej.
Na górę masy możemy dodać posypkę czekoladową.
Całe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 6 godzin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4415
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
421
gram
Tłuszcze
264
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.