Ciasto Michałek

EkspertOdKuchni
Ciasto Michałek

0

0 / 0

Propozycja dla wszystkich miłośników słodkości! Przekładane ciasto Michałek z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają popularne cukierki.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

5 szt. jajko

500 śmietanka 30%

200 g serek mascarpone

5 łyżka cukier puder

0.75 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

0.25 szkl. ciemne kakao

1 szt. śmietanfix

Przygotowanie


1

Najpierw robimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach, na sztywną masę. Następnie dosypujemy stopniowo cukier, do momentu aż połączy się on z białkiem. Następnie mieszając na małych obrotach, wrzucamy żółtka, a gdy połączą się z białkiem, dosypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao. Wszystko razem łączymy.

2

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Po wypieczeniu biszkoptu przekładamy na blat, aby ciasto przestygło. Po ostygnięciu kroimy biszkopt na równe dwa płaty, najlepiej nożem z ząbkami.

3

Wszystkie składniki na masę najlepiej uprzednio dobrze schłodzić. Śmietankę 30% mieszamy z cukrem pudrem i śmietanfixem. Do sztywnego kremu dodajemy mascarpone i miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu.

4

Jedną z części biszkoptu wkładamy do tortownicy i przekładamy na niego delikatnie poł masy śmietankowej. Na masę śmietankową dajemy drugą część biszkoptu, a na samą górę resztę masy śmietankowej.

5

Na górę masy możemy dodać posypkę czekoladową.

6

Całe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 6 godzin.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły