Ciasto maślankowe z truskawkami

EkspertOdKuchni
Ciasto maślankowe z truskawkami

0

0 / 0

Ciasto maślankowe z truskawkami to wyjątkowo prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim miłośnikom klasycznych ciast. Można je podawać jako dodatek do popołudniowej herbaty, kawy lub jako deser po obiedzie czy kolacji. Świetnie smakuje także w połączeniu z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Połączenie puszystego i lekko wilgotnego ciasta z kruszonką i soczystymi truskawkami przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto maślankowe z truskawkami idealnie sprawdzi się również na letnich spotkaniach, piknikach czy rodzinnych uroczystościach, dodając świeżości i słodkiego akcentu każdej okazji. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

3 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

3 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szkl. cukier

1 opak. cukier waniliowy

1 szkl. maślanka

0.50 szkl. olej

500 g truskawki

1 szt. cukier puder do dekoracji

1 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

120 g cukier

100 g masło

Przygotowanie


1

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.

2

Dodaj maślankę, olej i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż uzyskasz gładkie ciasto.

3

Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Użyj palców, aby wymieszać składniki, aż powstaną grudki. Odstaw na chwilę.

4

Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki.

5

Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlej ciasto na dno formy.

6

Na ciasto połóż pokrojone truskawki, a następnie posyp równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką.

7

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

8

Piecz ciasto przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

9

Po wystygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły