Ciasto maślankowe z truskawkami

EkspertOdKuchni

Ciasto maślankowe z truskawkami to wyjątkowo prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim miłośnikom klasycznych ciast. Można je podawać jako dodatek do popołudniowej herbaty, kawy lub jako deser po obiedzie czy kolacji. Świetnie smakuje także w połączeniu z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Połączenie puszystego i lekko wilgotnego ciasta z kruszonką i soczystymi truskawkami przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto maślankowe z truskawkami idealnie sprawdzi się również na letnich spotkaniach, piknikach czy rodzinnych uroczystościach, dodając świeżości i słodkiego akcentu każdej okazji. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
966
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
170
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto maślankowe z truskawkami to wyjątkowo prosty i szybki wypiek, który zasmakuje wszystkim miłośnikom klasycznych ciast. Można je podawać jako dodatek do popołudniowej herbaty, kawy lub jako deser po obiedzie czy kolacji. Świetnie smakuje także w połączeniu z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Połączenie puszystego i lekko wilgotnego ciasta z kruszonką i soczystymi truskawkami przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto maślankowe z truskawkami idealnie sprawdzi się również na letnich spotkaniach, piknikach czy rodzinnych uroczystościach, dodając świeżości i słodkiego akcentu każdej okazji. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
3 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. cukier
1 opak. cukier waniliowy
1 szkl. maślanka
0.50 szkl. olej
500 g truskawki
1 szt. cukier puder do dekoracji
1 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
120 g cukier
100 g masło
Przygotowanie
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Dodaj maślankę, olej i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Użyj palców, aby wymieszać składniki, aż powstaną grudki. Odstaw na chwilę.
Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki.
Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlej ciasto na dno formy.
Na ciasto połóż pokrojone truskawki, a następnie posyp równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Piecz ciasto przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Po wystygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
966
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
170
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.