Ciasto Marcinek

EkspertOdKuchni
Ciasto Marcinek

0

0 / 0

Marcinek, czyli wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietankowym i oblane aromatyczną polewą czekoladową. Zadowoli każdego miłośnika słodkich wypieków i doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Kruche placki z kremowym wnętrzem zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ciasto Marcinek można dowolnie udekorować ulubionymi owocami, wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego!

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

400 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g kostka masła

300 g cukier puder

550 śmietana 18%

1.40 l śmietanka kremowa 30%

150 g cukier

50 woda gazowana

50 g kakao gorzkie

2 łyżeczka żelatyna

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Umieść w misce miękkie masło i 100 g cukru pudru. Ucieraj do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Cały czas miksując, dodaj jajka, 150 ml śmietany 18%, sól i mąkę. Po wymieszaniu wszystkich składników podziel ciasto na 15 równych części.

2

Każdy z kawałków rozwałkuj na takie same, milimetrowe płaty, podsypując mąką (pomocne będzie rozrysowanie okręgu na papierze do pieczenia o średnicy naszej tortownicy).

3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Każdy płat piecz około 6 minut i pozostaw do ostudzenia. W zależności od piekarnika płaty można piec na dwóch lub trzech blachach, co pozwoli na szybsze upieczenie.

4

W dużej misce umieść 400 ml śmietany 18%, 1.2 l śmietanki 30% oraz 200 g cukru pudru (dobrze jak śmietana i śmietanka będą schłodzone). Miksować do momentu aż śmietany ubiją się na sztywny krem.

5

W międzyczasie można zacząć przygotowywać polewę czekoladową. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.

6

Do rondelka wlać gazowaną wodę, wsypać cukier i zagotować do jego rozpuszczenia. Dodać kakao, 200 ml śmietanki 30 % i za pomocą rózgi roztrzepać wszystkie składniki. Do gorącej polewy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.

7

W tortownicy ułóż pierwszy płat ostudzonego ciasta. Za pomocą silikonowej łopatki rozłóż około 80 g kremu śmietankowego. Powtarzaj czynność do wyłożenia wszystkich płatów ciasta.

8

Odstaw na 2-3 h w celu spłaszczenia się ciasta. Na koniec polej czekoladową polewą i posyp zgniecionymi płatkami migdałów.

9

Ciasto przechowuj w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły