Ciasto Marcinek
EkspertOdKuchni
Marcinek, czyli wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietankowym i oblane aromatyczną polewą czekoladową. Zadowoli każdego miłośnika słodkich wypieków i doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Kruche placki z kremowym wnętrzem zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ciasto Marcinek można dowolnie udekorować ulubionymi owocami, wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
826
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Marcinek, czyli wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietankowym i oblane aromatyczną polewą czekoladową. Zadowoli każdego miłośnika słodkich wypieków i doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Kruche placki z kremowym wnętrzem zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ciasto Marcinek można dowolnie udekorować ulubionymi owocami, wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego!
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
400 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g kostka masła
300 g cukier puder
550 śmietana 18%
1.40 l śmietanka kremowa 30%
150 g cukier
50 woda gazowana
50 g kakao gorzkie
2 łyżecz. żelatyna
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Umieść w misce miękkie masło i 100 g cukru pudru. Ucieraj do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Cały czas miksując, dodaj jajka, 150 ml śmietany 18%, sól i mąkę. Po wymieszaniu wszystkich składników podziel ciasto na 15 równych części.
Każdy z kawałków rozwałkuj na takie same, milimetrowe płaty, podsypując mąką (pomocne będzie rozrysowanie okręgu na papierze do pieczenia o średnicy naszej tortownicy).
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Każdy płat piecz około 6 minut i pozostaw do ostudzenia. W zależności od piekarnika płaty można piec na dwóch lub trzech blachach, co pozwoli na szybsze upieczenie.
W dużej misce umieść 400 ml śmietany 18%, 1.2 l śmietanki 30% oraz 200 g cukru pudru (dobrze jak śmietana i śmietanka będą schłodzone). Miksować do momentu aż śmietany ubiją się na sztywny krem.
W międzyczasie można zacząć przygotowywać polewę czekoladową. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.
Do rondelka wlać gazowaną wodę, wsypać cukier i zagotować do jego rozpuszczenia. Dodać kakao, 200 ml śmietanki 30 % i za pomocą rózgi roztrzepać wszystkie składniki. Do gorącej polewy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
W tortownicy ułóż pierwszy płat ostudzonego ciasta. Za pomocą silikonowej łopatki rozłóż około 80 g kremu śmietankowego. Powtarzaj czynność do wyłożenia wszystkich płatów ciasta.
Odstaw na 2-3 h w celu spłaszczenia się ciasta. Na koniec polej czekoladową polewą i posyp zgniecionymi płatkami migdałów.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
826
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.