Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem tahini

Lubella
Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem tahini

0

0 / 0

Wypróbuj przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i tahini! Wilgotne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Delikatny krem z dodatkiem pasty sezamowej i kardamonu idealnie łączy się z cynamonowym ciastem pełnym marchewki i migdałów. To klasyczny deser w nowoczesnym wydaniu – pyszny, efektowny i zawsze się udaje.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

250 g marchewka

3 szt. jaja

120 g cukier trzcinowy

120 ml olej roślinny

180 g mąka pszenna lubella

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. cynamon

1 szczyp. sól

60 g posiekane migdały

Krem

250 ml śmietanka 36%

250 g mascarpone

1.50 łyżka tahini

2 łyżka cukier puder

1 szczyp. kardamon mielony

Dodatkowo

1 łyżka cynamon do oprószenia

Przygotowanie


1

W dużej misce ubij jajka z cukrem trzcinowym na puszystą, jasną masę. Cienkim strumieniem wlej olej, cały czas mieszając.

2

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

3

Dodaj startą marchewkę oraz posiekane migdały, wymieszaj szpatułką.

4

Przelej ciasto do tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez 55–60 minut, aż patyczek po wbiciu będzie suchy.

5

Ostudź w formie, potem wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

6

Odetnij wierzch, aby wyrównać, a następnie przekrój ciasto wszerz na dwa równe blaty.

7

Ubij śmietankę 36% na sztywną pianę i odstaw do lodówki.

8

W osobnej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, tahini i kardamonem, aż powstanie gładki krem.

9

Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy mascarpone — szpatułką, aż krem będzie jednolity i puszysty.

10

Na pierwszy blat wyłóż równą warstwę kremu, używając rękawa cukierniczego.

11

Przykryj drugim blatem i na wierzchu uformuj z kremu różyczki, pokrywając całą powierzchnię.

12

Oprósz wierzch cynamonem dla dekoracyjnego efektu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły