Ciasto marchewkowe z dżemem truskawkowym

gosiabielawska
Ciasto marchewkowe z dżemem truskawkowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Proste ciasto marchewkowe przełożone dżemem truskawkowym to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły albo podwieczorek. Dzięki marchewce ciasto jest wilgotne i miękkie. Pycha!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


28 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

4 szt. jajka całe

2 szkl. marchew

2 szkl. cukier kryształ

2 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżecz. przyprawa do piernika

2 łyżecz. cynamon

1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


Całe jajka mikserem utrzeć z cukrem na puszystą masę. Marchewkę utrzeć na drobnej tarce.

Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę piernikową.

Gotową masę przełożyć do nasmarowanej uprzednio i posypanej bułką tartą brytfanny o wymiarach 36 cm x 25 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut (trzeba sprawdzić dokładnie patyczkiem czy ciasto się upiekło, bo środek ciasta wolniej się dopieka).

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub podać polane serkiem waniliowym.

Ciasto można przekroić na pół i przełożyć dżemem truskawkowym lub serkiem mascarpone.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

220

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły