Ciasto marchewkowe z dżemem truskawkowym
gosiabielawska
Proste ciasto marchewkowe przełożone dżemem truskawkowym to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły albo podwieczorek. Dzięki marchewce ciasto jest wilgotne i miękkie. Pycha!
0
0 / 0
Proste ciasto marchewkowe przełożone dżemem truskawkowym to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły albo podwieczorek. Dzięki marchewce ciasto jest wilgotne i miękkie. Pycha!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
28 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
4 szt. jajka całe
2 szkl. marchew
2 szkl. cukier kryształ
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka soda oczyszczona
2 łyżeczka przyprawa do piernika
2 łyżeczka cynamon
1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Całe jajka mikserem utrzeć z cukrem na puszystą masę. Marchewkę utrzeć na drobnej tarce.
Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę piernikową.
Gotową masę przełożyć do nasmarowanej uprzednio i posypanej bułką tartą brytfanny o wymiarach 36 cm x 25 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut (trzeba sprawdzić dokładnie patyczkiem czy ciasto się upiekło, bo środek ciasta wolniej się dopieka).
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub podać polane serkiem waniliowym.
Ciasto można przekroić na pół i przełożyć dżemem truskawkowym lub serkiem mascarpone.