Ciasto marchewkowe z dżemem truskawkowym

gosiabielawska
Ciasto marchewkowe z dżemem truskawkowym

0

0 / 0

Proste ciasto marchewkowe przełożone dżemem truskawkowym to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły albo podwieczorek. Dzięki marchewce ciasto jest wilgotne i miękkie. Pycha!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


28 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

4 szt. jajka całe

2 szkl. marchew

2 szkl. cukier kryształ

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka soda oczyszczona

2 łyżeczka przyprawa do piernika

2 łyżeczka cynamon

1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Całe jajka mikserem utrzeć z cukrem na puszystą masę. Marchewkę utrzeć na drobnej tarce.

2

Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę piernikową.

3

Gotową masę przełożyć do nasmarowanej uprzednio i posypanej bułką tartą brytfanny o wymiarach 36 cm x 25 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut (trzeba sprawdzić dokładnie patyczkiem czy ciasto się upiekło, bo środek ciasta wolniej się dopieka).

4

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub podać polane serkiem waniliowym.

5

Ciasto można przekroić na pół i przełożyć dżemem truskawkowym lub serkiem mascarpone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły