Ciasto marchewkowe a'la Tomek

a_paradowska
Ciasto marchewkowe a'la Tomek

1

3 / 2

Czy ciasto zawsze musi być niezdrowe? A jakby połączyć warzywa i słodkości razem? Co otrzymamy? Pyszne fit ciasto marchewkowe! Zdrowe słodkości dla każdego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szt. jaja kurze całe

200 g cukier puder

150 olej roślinny

5 szt. marchewka

50 g orzechy włoskie posiekane

2 szt. jabłko

50 g wiórki kokosowe

200 g mąka lubella puszysta tortowa

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

125 g serek philadelphia śmietankowy

50 g masło śmietankowe

100 g ksylitol

Przygotowanie


1

Jajka ubijamy. Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

2

Dodać startą marchewkę, jabłka, pokrojone orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

3

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

4

Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

5

Wykonaj polewę: ubij serek razem z miękkim masłem i ksylitolem (jeżeli go nie masz pod ręką weź cukier puder lub zwykły cukier). Włóż na kilkanaście minut do lodówki i gotowe! Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły