Ciasto marchewkowe

ela
Ciasto marchewkowe

0

4 / 3

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

4 szt. marchew

1.50 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

1 szkl. cukier

1 szkl. olej

4 szt. jajka kurze całe

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cukier waniliowy

1 łyżecz. cynamon

1 szkl. orzechy włoskie

1 łyżecz. przyprawa do piernika

1 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Jajka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.

2

Dodajemy powoli olej, następnie ciągle ubijając dodajemy mąkę z sola, proszkiem i sodą.

3

Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę (wcześniej startą na tarle), orzechy i mieszamy.

4

Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

433

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły