Ciasto marchewkowe
ela
Wartości odżywcze na porcję
Energia
433
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 3
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
4 szt. marchew
1.50 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
1 szkl. cukier
1 szkl. olej
4 szt. jajka kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. cynamon
1 szkl. orzechy włoskie
1 łyżecz. przyprawa do piernika
1 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Jajka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy powoli olej, następnie ciągle ubijając dodajemy mąkę z sola, proszkiem i sodą.
Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę (wcześniej startą na tarle), orzechy i mieszamy.
Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min.