Ciasto marchewkowe
ela
0
4 / 3
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
12 porcji
Składniki
4 szt. marchew
1.50 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
1 szkl. cukier
1 szkl. olej
4 szt. jajka kurze całe
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamon
1 szkl. orzechy włoskie
1 łyżeczka przyprawa do piernika
1 łyżeczka soda oczyszczona
0.50 łyżeczka sól
Przygotowanie
1
Jajka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.
2
Dodajemy powoli olej, następnie ciągle ubijając dodajemy mąkę z sola, proszkiem i sodą.
3
Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę (wcześniej startą na tarle), orzechy i mieszamy.
4
Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min.