Ciasto marchewkowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ela
![Ciasto marchewkowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976551091.jpeg&w=3840&q=75)
0
4 / 3
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
12 porcji
Składniki
4 szt. marchew
1.50 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
1 szkl. cukier
1 szkl. olej
4 szt. jajka kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. cynamon
1 szkl. orzechy włoskie
1 łyżecz. przyprawa do piernika
1 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
1
Jajka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.
2
Dodajemy powoli olej, następnie ciągle ubijając dodajemy mąkę z sola, proszkiem i sodą.
3
Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę (wcześniej startą na tarle), orzechy i mieszamy.
4
Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min.