Ciasto marchewkowe

m7
Ciasto marchewkowe

2

3.3 / 3

Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą czekoladową to zawsze dobry pomysł na deser. Nieskomplikowany przepis to klucz do sukcesu - polecamy.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. białko jaja kurzego

2 szkl. cukier

1 szkl. orzechy włoskie posiekane

2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

1.50 szkl. olej

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cukier waniliowy

2 łyżecz. cynamon

1 szkl. rodzynki

1 szkl. polewa czekoladowa

2 szkl. marchew drobno tarta

2 łyżecz. starta skórka cytryny

Przygotowanie


1

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, marchewkę, skórkę z cytryny, posiekane orzechy, cynamon i sparzone wcześniej rodzynki. Dokładnie mieszamy.

2

Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z marchewkową masą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.

3

Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Na upieczone ciasto wylewamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

887

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

53

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły