Ciasto marchewkowe
m7
Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą czekoladową to zawsze dobry pomysł na deser. Nieskomplikowany przepis to klucz do sukcesu - polecamy.
2
3.3 / 3
Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą czekoladową to zawsze dobry pomysł na deser. Nieskomplikowany przepis to klucz do sukcesu - polecamy.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. białko jaja kurzego
2 szkl. cukier
1 szkl. orzechy włoskie posiekane
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
1.50 szkl. olej
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka cukier waniliowy
2 łyżeczka cynamon
1 szkl. rodzynki
1 szkl. polewa czekoladowa
2 szkl. marchew drobno tarta
2 łyżeczka starta skórka cytryny
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, marchewkę, skórkę z cytryny, posiekane orzechy, cynamon i sparzone wcześniej rodzynki. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z marchewkową masą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Na upieczone ciasto wylewamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.