Ciasto makowe z jabłkami

m7
Ciasto makowe z jabłkami

0

4 / 2

Ciasto makowe z jabłkami jest pyszne, wilgotne, idealne. Warto wypróbować szczególnie na Święta Bożego Narodzenia.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. cynamon

300 g mąka pszenna

200 g orzechy włoskie

200 g masło

850 g masa makowa

750 g jabłka

75 g cukier

1 szt. jaja kurze całe

4 łyżka sok z cytryny

2 łyżka cukier puder

80 dag. cukier puder

Przygotowanie


1

Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 min.

2

Jabłka pokroić w drobne cząstki, wymieszać z sokiem cytrynowym, 75 g cukru i cynamonem.

3

Piec rozgrzać do 180 st. C.

4

Formę kwadratową (lub tortownicę 26 cm) natłuścić, wyłożyć 2/3 ciasta, wykleić brzeg wysokości 5 cm.

5

Na ciasto wyłożyć masę makową, potem jabłka.

6

Resztę ciasta rozwałkować na w kształt formy, przykryć jabłka i gęsto ponakłuwać widelcem.

7

Piec ok.50 min.

8

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

601

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

95

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły