Ciasto makowe z jabłkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto makowe z jabłkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977428008.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto makowe z jabłkami jest pyszne, wilgotne, idealne. Warto wypróbować szczególnie na Święta Bożego Narodzenia.
0
4 / 2
Ciasto makowe z jabłkami jest pyszne, wilgotne, idealne. Warto wypróbować szczególnie na Święta Bożego Narodzenia.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. cynamon
300 g mąka pszenna
200 g orzechy włoskie
200 g masło
850 g masa makowa
750 g jabłka
75 g cukier
1 szt. jaja kurze całe
4 łyżka sok z cytryny
2 łyżka cukier puder
80 dag. cukier puder
Przygotowanie
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 min.
Jabłka pokroić w drobne cząstki, wymieszać z sokiem cytrynowym, 75 g cukru i cynamonem.
Piec rozgrzać do 180 st. C.
Formę kwadratową (lub tortownicę 26 cm) natłuścić, wyłożyć 2/3 ciasta, wykleić brzeg wysokości 5 cm.
Na ciasto wyłożyć masę makową, potem jabłka.
Resztę ciasta rozwałkować na w kształt formy, przykryć jabłka i gęsto ponakłuwać widelcem.
Piec ok.50 min.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.