Ciasto leśny mech z masą kakaową

decomorreno
Ciasto leśny mech z masą kakaową

0

0 / 0

Leśny mech, to popularne ciasto biszkoptowo-szpinakowe przekładane lekką masą z mascarpone, granatem a w naszej wersji dodatkowo z masą kakaową! Spróbuj tego idealnego połączenia.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

450 g mąka krupczatka lubella

220 g cukier

4 szt. jaja l

250 olej

1.50 łyżka proszek do pieczenia

250 g szpinak

500 g serek mascarpone

400 śmietana 36%

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

1 szt. granat

1 szkl. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Szpinak umyj, osusz i zbenduj wraz z olejem.

2

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, na następnie ciągle miksując dodawaj partiami zblendowany szpinak.

3

Kiedy składniki się połączą dodaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4

Piecz przez około 55 minut w 175°C. Po wystudzeniu odetnij wierzch (podziel na małe kawałeczki), pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty.

5

Wszystkie składniki na krem (oprócz kakao) ubij na gęsty krem.

6

Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zmiksuj.

7

Sok z cytryny rozcieńcz w 2/3 szklanki wody i nasącz blaty.

8

Przełóż najpierw kakaowym kremem, następnie białym, wierzch posyp pokruszonym ciastem oraz granatem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

830

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

56

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły