Ciasto leśny mech z masą kakaową

decomorreno
Ciasto leśny mech z masą kakaową

0

0 / 0

Leśny mech, to popularne ciasto biszkoptowo-szpinakowe przekładane lekką masą z mascarpone, granatem a w naszej wersji dodatkowo z masą kakaową! Spróbuj tego idealnego połączenia.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

450 g mąka krupczatka lubella

220 g cukier

4 szt. jaja l

250 olej

1.50 łyżka proszek do pieczenia

250 g szpinak

500 g serek mascarpone

400 śmietana 36%

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

1 szt. granat

1 szkl. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Szpinak umyj, osusz i zbenduj wraz z olejem.

2

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, na następnie ciągle miksując dodawaj partiami zblendowany szpinak.

3

Kiedy składniki się połączą dodaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4

Piecz przez około 55 minut w 175°C. Po wystudzeniu odetnij wierzch (podziel na małe kawałeczki), pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty.

5

Wszystkie składniki na krem (oprócz kakao) ubij na gęsty krem.

6

Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zmiksuj.

7

Sok z cytryny rozcieńcz w 2/3 szklanki wody i nasącz blaty.

8

Przełóż najpierw kakaowym kremem, następnie białym, wierzch posyp pokruszonym ciastem oraz granatem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły