Ciasto leśny mech z masą kakaową
decomorreno
Leśny mech, to popularne ciasto biszkoptowo-szpinakowe przekładane lekką masą z mascarpone, granatem a w naszej wersji dodatkowo z masą kakaową! Spróbuj tego idealnego połączenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
830
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Leśny mech, to popularne ciasto biszkoptowo-szpinakowe przekładane lekką masą z mascarpone, granatem a w naszej wersji dodatkowo z masą kakaową! Spróbuj tego idealnego połączenia.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
450 g mąka krupczatka lubella
220 g cukier
4 szt. jaja l
250 olej
1.50 łyżka proszek do pieczenia
250 g szpinak
500 g serek mascarpone
400 śmietana 36%
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
1 szt. granat
1 szkl. sok z cytryny
Przygotowanie
Szpinak umyj, osusz i zbenduj wraz z olejem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, na następnie ciągle miksując dodawaj partiami zblendowany szpinak.
Kiedy składniki się połączą dodaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piecz przez około 55 minut w 175°C. Po wystudzeniu odetnij wierzch (podziel na małe kawałeczki), pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Wszystkie składniki na krem (oprócz kakao) ubij na gęsty krem.
Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zmiksuj.
Sok z cytryny rozcieńcz w 2/3 szklanki wody i nasącz blaty.
Przełóż najpierw kakaowym kremem, następnie białym, wierzch posyp pokruszonym ciastem oraz granatem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
830
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten