Ciasto leśny mech z masą kakaową
decomorreno
Leśny mech, to popularne ciasto biszkoptowo-szpinakowe przekładane lekką masą z mascarpone, granatem a w naszej wersji dodatkowo z masą kakaową! Spróbuj tego idealnego połączenia.
0
0 / 0
Leśny mech, to popularne ciasto biszkoptowo-szpinakowe przekładane lekką masą z mascarpone, granatem a w naszej wersji dodatkowo z masą kakaową! Spróbuj tego idealnego połączenia.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
450 g mąka krupczatka lubella
220 g cukier
4 szt. jaja l
250 olej
1.50 łyżka proszek do pieczenia
250 g szpinak
500 g serek mascarpone
400 śmietana 36%
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
1 szt. granat
1 szkl. sok z cytryny
Przygotowanie
Szpinak umyj, osusz i zbenduj wraz z olejem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, na następnie ciągle miksując dodawaj partiami zblendowany szpinak.
Kiedy składniki się połączą dodaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piecz przez około 55 minut w 175°C. Po wystudzeniu odetnij wierzch (podziel na małe kawałeczki), pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Wszystkie składniki na krem (oprócz kakao) ubij na gęsty krem.
Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zmiksuj.
Sok z cytryny rozcieńcz w 2/3 szklanki wody i nasącz blaty.
Przełóż najpierw kakaowym kremem, następnie białym, wierzch posyp pokruszonym ciastem oraz granatem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten