Ciasto łabędzi puch

EkspertOdKuchni
Ciasto łabędzi puch

0

0 / 0

Ciasto łabędzi puch to świetna propozycja na deser dla wszystkich miłośników kokosowych wypieków. Jest to lekki i puszysty biszkopt, którego delikatność doskonale łączy się z aromatycznym kremem kokosowym. Całość dopełnia kwaśny dżem z czarnej porzeczki i wiórki kokosowe, co nadaje ciastu nie tylko smaku, ale i eleganckiego wyglądu. Łabędzi puch świetnie sprawdzi się na uroczyste okazje, ale i jako słodka przekąska do kawy lub herbaty.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 g cukier

160 g mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

1 szcz. sól

400 mleko kokosowe

200 śmietana kremówka

100 g cukier puder

2 łyżka żelatyna

200 g dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz

100 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.

2

Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych miseczkach. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywno.

3

Stopniowo dodawaj cukier do białek, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera, aż do uzyskania gęstej i błyszczącej masy.

4

Dodaj żółtka oraz ekstrakt z wanilii do masy białkowej i delikatnie wymieszaj.

5

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj. Następnie powoli dodaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.

6

Wlej ciasto do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez około 35-40 minut, aż do złotobrązowego koloru.

7

Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok, aby wystygło.

8

Przygotuj krem kokosowy. Wlej mleko kokosowe i śmietankę kremówkę do rondelka. Dodaj cukier puder i zagotuj, cały czas mieszając.

9

Zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.

10

Pozostaw krem do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

11

Przekrój wystudzone ciasto na pół i posmaruj dżemem z czarnej porzeczki.

12

Następnie nałóż krem kokosowy i przykryj drugą połową ciasta.

13

Posyp wiórkami kokosowymi na wierzchu ciasta.

14

Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny, aż krem kokosowy się stężeje.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły