Ciasto kukurydziane drożdżowe

m7
Ciasto kukurydziane drożdżowe

0

0 / 0

Ciasto kukurydziane drożdżowe z polewą czekoladową to urozmaicony przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że ciasto będzie miała intensywnie żółty kolor. Przepis jest na małą blachę.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 mleko uht 3,2%

150 g mąka kukurydziana

100 g mąka pszenna tortowa

35 g drożdże

30 g rodzynki

100 g czekolada gorzka

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka masło

2 łyżka rum

0.50 szkl. herbata zwykła

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i paroma łyżkami ciepłego mleko i zostawić do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować i sparzyć mąkę kukurydzianą. Poczekać aż mąka ostygnie i dodać do zaczynu z drożdży.

2

Dodać też mąkę pszenną. Jajka ubić mikserem z resztą cukru. Połączyć z mąką i wyrobić dobrze ciasto, dodać bakalie. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia.

3

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-190 stopni. Mąka kukurydziana jest bardzo zdrowa, ale niestety miewa gorzkawy posmak, dlatego ciasto najlepiej naponczować herbatą z rumem i polewać gorzką czekoladą (czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach masła i 3 łyżkach wody).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

229

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły