Ciasto kukurydziane drożdżowe
m7
Ciasto kukurydziane drożdżowe z polewą czekoladową to urozmaicony przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że ciasto będzie miała intensywnie żółty kolor. Przepis jest na małą blachę.
0
0 / 0
Ciasto kukurydziane drożdżowe z polewą czekoladową to urozmaicony przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że ciasto będzie miała intensywnie żółty kolor. Przepis jest na małą blachę.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 mleko uht 3,2%
150 g mąka kukurydziana
100 g mąka pszenna tortowa
35 g drożdże
30 g rodzynki
100 g czekolada gorzka
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka masło
2 łyżka rum
0.50 szkl. herbata zwykła
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i paroma łyżkami ciepłego mleko i zostawić do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować i sparzyć mąkę kukurydzianą. Poczekać aż mąka ostygnie i dodać do zaczynu z drożdży.
Dodać też mąkę pszenną. Jajka ubić mikserem z resztą cukru. Połączyć z mąką i wyrobić dobrze ciasto, dodać bakalie. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-190 stopni. Mąka kukurydziana jest bardzo zdrowa, ale niestety miewa gorzkawy posmak, dlatego ciasto najlepiej naponczować herbatą z rumem i polewać gorzką czekoladą (czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach masła i 3 łyżkach wody).