Ciasto kruche z budyniem i jabłkami
m7
1
0 / 0
Bardzo kruche ciasto z wilgotnym nadzieniem, czyli ciasto z jabłkami i budyniem. Ten przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. margaryna zwykła
1 l mleko
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier puder
2 szt. cukier waniliowy
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
4 szt. jabłka
1 łyżka mąka ziemniaczana
1.50 łyżka cukier
Przygotowanie
Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i układamy w blaszce (23x36cm).
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. 3 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem cukru. Budynie oraz mąkę rozrabiajmy w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlewamy budynie, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego budyniu dodajemy jabłka.
Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, zaś na jego wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut.