Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

m7

Bardzo kruche ciasto z wilgotnym nadzieniem, czyli ciasto z jabłkami i budyniem. Ten przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bardzo kruche ciasto z wilgotnym nadzieniem, czyli ciasto z jabłkami i budyniem. Ten przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 l mleko
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier puder
2 szt. cukier waniliowy
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
4 szt. jabłka
1 łyżka mąka ziemniaczana
1.50 łyżka cukier
Przygotowanie
Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i układamy w blaszce (23x36cm).
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. 3 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem cukru. Budynie oraz mąkę rozrabiajmy w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlewamy budynie, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego budyniu dodajemy jabłka.
Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, zaś na jego wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.