Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

m7
Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bardzo kruche ciasto z wilgotnym nadzieniem, czyli ciasto z jabłkami i budyniem. Ten przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna zwykła

1 l mleko

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier puder

2 szt. cukier waniliowy

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

4 szt. jabłka

1 łyżka mąka ziemniaczana

1.50 łyżka cukier

Przygotowanie


Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i układamy w blaszce (23x36cm).

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. 3 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem cukru. Budynie oraz mąkę rozrabiajmy w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlewamy budynie, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego budyniu dodajemy jabłka.

Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, zaś na jego wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

273

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły