Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

m7
Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

1

0 / 0

Bardzo kruche ciasto z wilgotnym nadzieniem, czyli ciasto z jabłkami i budyniem. Ten przepis jest prosty, a ciasto wychodzi przepyszne.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

1 l mleko

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier puder

2 szt. cukier waniliowy

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

4 szt. jabłka

1 łyżka mąka ziemniaczana

1.50 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i układamy w blaszce (23x36cm).

2

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. 3 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem cukru. Budynie oraz mąkę rozrabiajmy w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlewamy budynie, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego budyniu dodajemy jabłka.

3

Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, zaś na jego wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.

4

Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły