Ciasto kruche chmurka ze śliwkami i pianką

Lubella

Ciasto kruche chmurka ze śliwkami i pianką to lekki, domowy deser, który łączy kruche maślane ciasto, kwaskowate śliwki i delikatną, waniliową piankę z białek. To idealne ciasto na jesień, ale sprawdzi się o każdej porze roku — wystarczy użyć mrożonych owoców. Doskonałe do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania albo świąteczny stół.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
302
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Ciasto kruche chmurka ze śliwkami i pianką to lekki, domowy deser, który łączy kruche maślane ciasto, kwaskowate śliwki i delikatną, waniliową piankę z białek. To idealne ciasto na jesień, ale sprawdzi się o każdej porze roku — wystarczy użyć mrożonych owoców. Doskonałe do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania albo świąteczny stół.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Ciasto półkruche
250 g mąka krupczatka lubella
100 g masło
4 szt. żółtka
4 łyżka cukier
1 łyżka śmietana 18%
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
Warstwa owocowa
400 g śliwki
2 łyżka kasza manna
Pianka budyniowa
4 szt. białka
100 g cukier drobny
1 opak. budyń waniliowy bez cukru
Wierzch
30 g płatki migdałowe
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
W misce połącz mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia.
Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami lub siekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć gładkie ciasto.
Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i przełóż do formy (24 × 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiecz w 180°C przez 12–15 minut, aż lekko się zarumieni.
Ostudź i oprósz równomiernie 2 łyżkami kaszy manny.
Warstwa owocowa
Ułóż połówki śliwek na spodzie, skórką do dołu, ciasno obok siebie.
Jeśli owoce są bardzo kwaśne, możesz je lekko oprószyć cukrem.
Przygotowanie pianki
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier, miksując, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
Wsyp budyń w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyłóż piankę na śliwki i wyrównaj wierzch.
Pieczenie
Posyp wierzch ciasta płatkami migdałów.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra–dół).
Piecz przez 30 minut, aż beza lekko się zarumieni, a płatki będą złociste.
Ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
302
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.