0

Składniki

Ciasto półkruche:

250 Gramów
100 Gramów
masło
4 Sztuki
Żółtko jajka kurzego
3 Łyżki
cukier
1 Łyżka
Śmietana kwaśna
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA

Pianka:

0.5 Szklanki
cukier
4 Sztuki
białko jaja kurzego
1 Sztuka
budyń waniliowy

Dodatkowo:

0.4 Kilograma
śliwki
2 Łyżki
kasza manna
0.3 Szklanki
płatki migdałowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki na ciasto półkruche wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Następnie wyjąć, wyłożyć blaszkę (20 x20 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką i upiec w 180 stopniach przez około 12 minut. Ostudzić.
  3. Spód wysypać kaszą manną, ułożyć śliwki przekrojone na pół.
  4. Białka ubić z cukrem, pod koniec wymieszać z budyniem i wyłożyć na śliwki. Wierzch pianki posypać płatkami migdałowymi.
  5. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 25 minut.

Opis

Półkruche ciasto ze śliwkami zapiekane pod waniliową pianką z migdałami to deser, który musi zagościć u Ciebie tego lata!

Podobne przepisy

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Tort Kakaowy z truskawkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Tort Kakaowy z truskawkami

Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową

Ciastka z cukrem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka z cukrem

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!