Ciasto kruche Chmurka ze śliwkami i pianką

lubella
Ciasto kruche Chmurka ze śliwkami i pianką

0

0 / 0

Półkruche ciasto ze śliwkami zapiekane pod waniliową pianką z migdałami to deser, który musi zagościć u Ciebie tego lata!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g mąka lubella puszysta krupczatka

100 g masło

4 szt. żółtko jajka kurzego

3 łyżka cukier

1 łyżka śmietana kwaśna

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. cukier

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. budyń waniliowy

0.40 kg śliwki

2 łyżka kasza manna

0.30 szkl. płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto półkruche wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.

2

Następnie wyjąć, wyłożyć blaszkę (20 x20 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką i upiec w 180 stopniach przez około 12 minut. Ostudzić.

3

Spód wysypać kaszą manną, ułożyć śliwki przekrojone na pół.

4

Białka ubić z cukrem, pod koniec wymieszać z budyniem i wyłożyć na śliwki. Wierzch pianki posypać płatkami migdałowymi.

5

Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

302

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły