Ciasto kruche chmurka ze śliwkami i pianką

Lubella
Ciasto kruche chmurka ze śliwkami i pianką

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto kruche chmurka ze śliwkami i pianką to lekki, domowy deser, który łączy kruche maślane ciasto, kwaskowate śliwki i delikatną, waniliową piankę z białek. To idealne ciasto na jesień, ale sprawdzi się o każdej porze roku — wystarczy użyć mrożonych owoców. Doskonałe do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania albo świąteczny stół.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Ciasto półkruche

250 g mąka krupczatka lubella

100 g masło

4 szt. żółtka

4 łyżka cukier

1 łyżka śmietana 18%

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

Warstwa owocowa

400 g śliwki

2 łyżka kasza manna

Pianka budyniowa

4 szt. białka

100 g cukier drobny

1 opak. budyń waniliowy bez cukru

Wierzch

30 g płatki migdałowe

Przygotowanie


W misce połącz mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia.

Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami lub siekaj nożem, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć gładkie ciasto.

Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto i przełóż do formy (24 × 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Podpiecz w 180°C przez 12–15 minut, aż lekko się zarumieni.

Ostudź i oprósz równomiernie 2 łyżkami kaszy manny.


Ułóż połówki śliwek na spodzie, skórką do dołu, ciasno obok siebie.

Jeśli owoce są bardzo kwaśne, możesz je lekko oprószyć cukrem.


Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj cukier, miksując, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Wsyp budyń w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wyłóż piankę na śliwki i wyrównaj wierzch.


Posyp wierzch ciasta płatkami migdałów.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra–dół).

Piecz przez 30 minut, aż beza lekko się zarumieni, a płatki będą złociste.

Ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

302

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły