Ciasto kruche Chmurka ze śliwkami i pianką
lubella
Półkruche ciasto ze śliwkami zapiekane pod waniliową pianką z migdałami to deser, który musi zagościć u Ciebie tego lata!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
302
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Półkruche ciasto ze śliwkami zapiekane pod waniliową pianką z migdałami to deser, który musi zagościć u Ciebie tego lata!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g mąka lubella puszysta krupczatka
100 g masło
4 szt. żółtko jajka kurzego
3 łyżka cukier
1 łyżka śmietana kwaśna
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. cukier
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. budyń waniliowy
0.40 kg śliwki
2 łyżka kasza manna
0.30 szkl. płatki migdałowe
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto półkruche wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć, wyłożyć blaszkę (20 x20 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką i upiec w 180 stopniach przez około 12 minut. Ostudzić.
Spód wysypać kaszą manną, ułożyć śliwki przekrojone na pół.
Białka ubić z cukrem, pod koniec wymieszać z budyniem i wyłożyć na śliwki. Wierzch pianki posypać płatkami migdałowymi.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 25 minut.