Ciasto kruche

m7
Ciasto kruche

0

0 / 0

Kruche ciasto to podstawa wielu znakomitych ciast, ale również samo smakuje rewelacyjnie. Wystarczy kubek herbaty i ulubiona konfitura.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

3 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. aromat waniliowy

25 dag. mąka pszenna tortowa

10 dag. masło

5 dag. cukier

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i cukier, dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zapach waniliowy, zarobić ciasto nożem i zagnieść ręką, włożyć do miseczki i odstawić na godzinę do lodówki.

2

Następnie rozwałkować, przełożyć na blaszkę i upiec do złotego koloru w średnio nagrzanym piekarniku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

175

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły