Ciasto kruche
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto kruche](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973267009.jpeg&w=3840&q=75)
Kruche ciasto to podstawa wielu znakomitych ciast, ale również samo smakuje rewelacyjnie. Wystarczy kubek herbaty i ulubiona konfitura.
0
0 / 0
Kruche ciasto to podstawa wielu znakomitych ciast, ale również samo smakuje rewelacyjnie. Wystarczy kubek herbaty i ulubiona konfitura.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
12 porcji
Składniki
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. aromat waniliowy
25 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. masło
5 dag. cukier
Przygotowanie
1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i cukier, dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zapach waniliowy, zarobić ciasto nożem i zagnieść ręką, włożyć do miseczki i odstawić na godzinę do lodówki.
2
Następnie rozwałkować, przełożyć na blaszkę i upiec do złotego koloru w średnio nagrzanym piekarniku.