Ciasto królewskie
m7
Ciasto królewskie sprawdzi się na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Puszysta rolada z masą śmietankową i brzoskwiniami i polewą czekoladową jest efektownym deserem, którym zaskoczyć swoich bliskich.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
117
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto królewskie sprawdzi się na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Puszysta rolada z masą śmietankową i brzoskwiniami i polewą czekoladową jest efektownym deserem, którym zaskoczyć swoich bliskich.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
300 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. żelatyna
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. polewa czekoladowa
2 szt. brzoskwinia w syropie
3 łyżka wiórki kokosowe
6 łyżka cukier
6 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy na przemian po żółtku, po łyżce cukru i po łyżce mąki delikatnie mieszając masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Masę na ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę kuchenną i zawijamy na kształt rolady. Odkładamy do wystudzenia.
Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy, osączamy i kroimy na połówki, jeśli nie są już pokrojone. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i żelatynę.
Na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę , układamy na nim rządek brzoskwiń i zawijamy na kształt rolady.
Roladę odkładamy w chłodne miejsce do momentu, gdy masa stężeje, następnie polewamy ją polewą czekoladową i posypujemy wiórkami czekoladowymi.