Ciasto królewskie

m7
Ciasto królewskie

1

0 / 0

Ciasto królewskie sprawdzi się na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Puszysta rolada z masą śmietankową i brzoskwiniami i polewą czekoladową jest efektownym deserem, którym zaskoczyć swoich bliskich.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

300 śmietanka kremowa 30%

1 łyżeczka żelatyna

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. polewa czekoladowa

2 szt. brzoskwinia w syropie

3 łyżka wiórki kokosowe

6 łyżka cukier

6 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy na przemian po żółtku, po łyżce cukru i po łyżce mąki delikatnie mieszając masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

2

Masę na ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni.

3

Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę kuchenną i zawijamy na kształt rolady. Odkładamy do wystudzenia.

4

Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy, osączamy i kroimy na połówki, jeśli nie są już pokrojone. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.

5

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i żelatynę.

6

Na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę , układamy na nim rządek brzoskwiń i zawijamy na kształt rolady.

7

Roladę odkładamy w chłodne miejsce do momentu, gdy masa stężeje, następnie polewamy ją polewą czekoladową i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły