Ciasto Kinder bez pieczenia

Kakao DecoMorreno

Ciasto Kinder bez pieczenia to idealna propozycja na szybki, efektowny i przepyszny deser, który nie wymaga użycia piekarnika. Warstwowa kompozycja inspirowana popularnymi batonikami Kinder zachwyca smakiem mlecznej masy, kremu czekoladowego i chrupiącej bazy z herbatników. To ciasto świetnie sprawdzi się na urodziny, rodzinne spotkania czy jako słodka niespodzianka bez okazji. Łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo apetyczne – pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto Kinder bez pieczenia to idealna propozycja na szybki, efektowny i przepyszny deser, który nie wymaga użycia piekarnika. Warstwowa kompozycja inspirowana popularnymi batonikami Kinder zachwyca smakiem mlecznej masy, kremu czekoladowego i chrupiącej bazy z herbatników. To ciasto świetnie sprawdzi się na urodziny, rodzinne spotkania czy jako słodka niespodzianka bez okazji. Łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo apetyczne – pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g śmietanka 30%
250 g mascarpone
80 g orzechy laskowe
25 g masło
0.50 szkl. mleko w proszku
1 łyżecz. cukier waniliowy
25 ml mleko
150 g nutella
300 g herbatniki
1 łyżka kakao decomorreno
1 opak. czekoladki kinder
Przygotowanie
Upraż orzechy laskowe na suchej patelni. Po uprażeniu wrzuć je do słoika lub pojemnika z pokrywką i wstrząśnij, aby pozbyć się łupinek.
Do garnka wlej 100 ml śmietanki, dodaj cukier waniliowy, masło i mleko w proszku. Podgrzewaj, ciągle mieszając rózgą, aż zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać budyń. Odstaw do wystudzenia.
Dno foremki wyłóż warstwą herbatników i nasącz mlekiem.
Podgrzej nutellę w mikrofali, aby stała się bardziej płynna. Rozsmaruj połowę na herbatnikach.
Ubij pozostałą śmietankę na sztywno i odstaw na bok.
Wystudzoną masę budyniową ubij razem z połową mascarpone na jednolitą masę.
Za pomocą szpatułki silikonowej delikatnie wymieszaj ubitą śmietankę z masą z mascarpone.
Wyłóż warstwę kremu na herbatniki z nutellą, a następnie ułóż kolejną warstwę herbatników. Nasącz je mlekiem i posmaruj drugą częścią mascarpone wymieszaną z resztą nutelli.
Wierzch posyp kakao.
Udekoruj ciasto czekoladkami Kinder.
Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc), aby ciasto dobrze się schłodziło i stężało.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.