Ciasto karmelowe z bitą śmietaną
m7
Do spróbowania ciasta karmelowego z bitą śmietaną nikogo nie trzeba namawiać. Jest przepyszne i nada się również na urodzinowy tort.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Do spróbowania ciasta karmelowego z bitą śmietaną nikogo nie trzeba namawiać. Jest przepyszne i nada się również na urodzinowy tort.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. cukier puder
7 szt. śmietana fix oetcera
1 szt. mleko zagęszczone słodzone
4 szt. żółtko jaja kurzego
25 dag. margaryna kasia
Przygotowanie
Mleko skondensowane gotować w wodzie, mocno zanurzone, przez 2 godziny. Otworzyć dopiero po przestudzeniu.
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść.Podzielić na dwie części i każde piec przez około 15 min, w nagrzanym piekarniku do 200 st.
Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix i ubić.
Na jedno upieczone ciasto wyłożyć śmietanę, przykryć drugim ciastem i całość polać karmelem z mleka skondensowanego.
Można całość posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.