Ciasto karmelowe z bitą śmietaną

m7
Ciasto karmelowe z bitą śmietaną

3

0 / 0

Do spróbowania ciasta karmelowego z bitą śmietaną nikogo nie trzeba namawiać. Jest przepyszne i nada się również na urodzinowy tort.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kg mąka pszenna tortowa

1 łyżecz. cukier puder

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 l śmietanka kremowa 30%

0.50 szkl. cukier puder

7 szt. śmietana fix oetcera

1 szt. mleko zagęszczone słodzone

4 szt. żółtko jaja kurzego

25 dag. margaryna kasia

Przygotowanie


1

Mleko skondensowane gotować w wodzie, mocno zanurzone, przez 2 godziny. Otworzyć dopiero po przestudzeniu.

2

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść.Podzielić na dwie części i każde piec przez około 15 min, w nagrzanym piekarniku do 200 st.

3

Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix i ubić.

4

Na jedno upieczone ciasto wyłożyć śmietanę, przykryć drugim ciastem i całość polać karmelem z mleka skondensowanego.

5

Można całość posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

359

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły