Ciasto karmelowe z bitą śmietaną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto karmelowe z bitą śmietaną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973328743.jpeg&w=3840&q=75)
Do spróbowania ciasta karmelowego z bitą śmietaną nikogo nie trzeba namawiać. Jest przepyszne i nada się również na urodzinowy tort.
3
0 / 0
Do spróbowania ciasta karmelowego z bitą śmietaną nikogo nie trzeba namawiać. Jest przepyszne i nada się również na urodzinowy tort.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. cukier puder
7 szt. śmietana fix oetcera
1 szt. mleko zagęszczone słodzone
4 szt. żółtko jaja kurzego
25 dag. margaryna kasia
Przygotowanie
Mleko skondensowane gotować w wodzie, mocno zanurzone, przez 2 godziny. Otworzyć dopiero po przestudzeniu.
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść.Podzielić na dwie części i każde piec przez około 15 min, w nagrzanym piekarniku do 200 st.
Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix i ubić.
Na jedno upieczone ciasto wyłożyć śmietanę, przykryć drugim ciastem i całość polać karmelem z mleka skondensowanego.
Można całość posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce.