Ciasto kakaowo bananowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Ciasto kakaowo bananowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977561113.jpeg&w=3840&q=75)
Kakaowo-bananowa rozkosz dla Twojego podniebienia. Zapoznaj się z naszym wyjątkowym przepisem na biszkoptowe ciasto z dodatkiem kakao, kawy i bananów. Idealny pomysł na przepyszny deser dla całej rodziny!
3
4 / 1
Kakaowo-bananowa rozkosz dla Twojego podniebienia. Zapoznaj się z naszym wyjątkowym przepisem na biszkoptowe ciasto z dodatkiem kakao, kawy i bananów. Idealny pomysł na przepyszny deser dla całej rodziny!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
5 szt. jajko
2 łyżka kakao decomorreno
125 g masło
1.50 łyżka kawa rozpuszczalna
210 g cukier puder
125 g mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżecz. żelatyna
2 szkl. śmietana kremówka
5 szt. banan
2 szt. cytryna
6 łyżka dżem
Przygotowanie
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Masło (musi być miękkie) ucieramy do białości, dodajemy kakao i miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, dodajemy do masy wraz ze 150 g cukru pudru i żółtkami, nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy ciągle mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut, a następnie ciasto wystudzamy.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i pod koniec ubijania dodajemy do śmietanki. 1/3 porcji odkładamy.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszej części rozsmarowujemy dżem i wykładamy przecięte wzdłuż banany. Skrapiamy sokiem z cytryn, a następnie wykładamy na nie krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a na wierzch wykładamy odłożoną część kremu. Na koniec ozdabiamy kakao DecoMorreno i schładzamy.