Ciasto kakaowo bananowe

decomorreno
Ciasto kakaowo bananowe

3

4 / 1

Kakaowo-bananowa rozkosz dla Twojego podniebienia. Zapoznaj się z naszym wyjątkowym przepisem na biszkoptowe ciasto z dodatkiem kakao, kawy i bananów. Idealny pomysł na przepyszny deser dla całej rodziny!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 szt. jajko

2 łyżka kakao decomorreno

125 g masło

1.50 łyżka kawa rozpuszczalna

210 g cukier puder

125 g mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 łyżeczka żelatyna

2 szkl. śmietana kremówka

5 szt. banan

2 szt. cytryna

6 łyżka dżem

Przygotowanie


1

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Masło (musi być miękkie) ucieramy do białości, dodajemy kakao i miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, dodajemy do masy wraz ze 150 g cukru pudru i żółtkami, nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy ciągle mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut, a następnie ciasto wystudzamy.

2

Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i pod koniec ubijania dodajemy do śmietanki. 1/3 porcji odkładamy.

3

Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszej części rozsmarowujemy dżem i wykładamy przecięte wzdłuż banany. Skrapiamy sokiem z cytryn, a następnie wykładamy na nie krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a na wierzch wykładamy odłożoną część kremu. Na koniec ozdabiamy kakao DecoMorreno i schładzamy.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły