3

Składniki

2 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
5 Sztuk
jajko
125 Gramów
masło
1.5 Łyżki
KAWA ROZPUSZCZALNA
210 Gramów
cukier puder
125 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Łyżeczki
ŻELATYNA
2 Szklanki
Śmietana kremówka
5 Sztuk
banan
2 Sztuki
cytryna
6 Łyżek
Łowicz dżem wiśniowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Masło (musi być miękkie) ucieramy do białości, dodajemy kakao i miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, dodajemy do masy wraz ze 150 g cukru pudru i żółtkami, nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy ciągle mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut, a następnie ciasto wystudzamy.
  2. Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i pod koniec ubijania dodajemy do śmietanki. 1/3 porcji odkładamy.
  3. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszej części rozsmarowujemy dżem i wykładamy przecięte wzdłuż banany. Skrapiamy sokiem z cytryn, a następnie wykładamy na nie krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a na wierzch wykładamy odłożoną część kremu. Na koniec ozdabiamy kakao DecoMorreno i schładzamy.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!