Ciasto kakaowe z kokosem

m7

Ciasto czekoladowe z kokosem jest idealne pod wieloma względami. Szybko się je robi, nie trzeba mieć miksera, aby go wykonać, wystarczą 2 naczynia i jest przepyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
479
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto czekoladowe z kokosem jest idealne pod wieloma względami. Szybko się je robi, nie trzeba mieć miksera, aby go wykonać, wystarczą 2 naczynia i jest przepyszne.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. jaja
1 szt. opakowanie wiórków kokosowych
1 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka kakao decomorreno
6 łyżka mleko
Przygotowanie
Cukier, cukier waniliowy, margarynę, mleko i kakao podgrzać w średniej wielkości garnku, zagotować. Gdy masa się podniesie, pomieszać chwilę i wyłączyć gaz. Zostawić do wystygnięcia.
Oddzielone od białek żółtka dodać do ostygniętej masy. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Oba rodzaje mąk wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Do białek wsypać szczyptę soli, ubić pianę, delikatnie rozmieszać z ciastem. Nagrzać piekarnik. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do pieczenia.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą, ew. Posypać wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
479
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.