Ciasto kakaowe z kokosem

m7
Ciasto kakaowe z kokosem

0

0 / 0

Ciasto czekoladowe z kokosem jest idealne pod wieloma względami. Szybko się je robi, nie trzeba mieć miksera, aby go wykonać, wystarczą 2 naczynia i jest przepyszne.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna

1.50 szkl. cukier

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. jaja

1 szt. opakowanie wiórków kokosowych

1 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka kakao decomorreno

6 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Cukier, cukier waniliowy, margarynę, mleko i kakao podgrzać w średniej wielkości garnku, zagotować. Gdy masa się podniesie, pomieszać chwilę i wyłączyć gaz. Zostawić do wystygnięcia.

2

Oddzielone od białek żółtka dodać do ostygniętej masy. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Oba rodzaje mąk wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Do białek wsypać szczyptę soli, ubić pianę, delikatnie rozmieszać z ciastem. Nagrzać piekarnik. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do pieczenia.

3

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto posmarować polewą, ew. Posypać wiórkami kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły