Ciasto kakaowe z gruszkami

kakaowiec

Aromatyczne, delikatne i miękkie ciasto kakaowe z zanurzonymi gruszkami. Zapach ciasta z dodatkiem cynamonu i goździków przyjemnie rozniesie się po całym domu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Aromatyczne, delikatne i miękkie ciasto kakaowe z zanurzonymi gruszkami. Zapach ciasta z dodatkiem cynamonu i goździków przyjemnie rozniesie się po całym domu.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 l woda
15 szt. goździki
1 szt. laska cynamonu
0.50 szkl. cukier
4 szt. gruszka
150 g masło
200 g cukier
225 maślanka
2 szt. jaja kurze całe
270 g mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
30 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 szt. polewa czekoladowa
Przygotowanie
Do garnka wsypujemy cukier(pół szklanki), goździki i cynamon. Zalewamy wodą i podgrzewamy aż zacznie się gotować. Dodajemy do syropu obrane gruszki (ilość uzależniona od wielkości formy) i gotujemy je około 20 minut. Możemy sprawdzić nakłuwając drewnianym patyczkiem lub widelcem czy zmiękły – powinny nadal pozostać zwarte, nie rozpadające się.Wyjmujemy gruszki i czekamy aż ostygną.
Pieczemy ciasto w temperaturze 175 st. przez około 45-60 minut bez termoobiegu . Sprawdzamy patykiem czy jest gotowe. Patyk po włożeniu i wyciągnięciu powinien być suchy. Przed podaniem dekorujemy ciasto polewając je polewą kakaową(polewę możemy zastąpić lukrem lub cukrem pudrem)
W misce ucieramy miękkie masło, cukier(200 gram), jajka. Gdy masa będzie jednolita dodajemy maślankę. Łączymy płynne składniki z wszystkimi suchymi. Wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wykładamy ciasto do formy i wkładamy w równych odległościach gruszki. Nie należy się przejmować jeśli ciasto nie przykrywa gruszek, gdyż podczas pieczenia jeszcze urośnie.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.