Ciasto kakaowe przekładane masą karpatkową

Kakao DecoMorreno
Ciasto kakaowe przekładane masą karpatkową

Średnia 0 / 0

Oceń!

Uwielbiasz krem, który jest w karpatce? Jeśli połączymy ciasto kakaowe z masą karpatkową otrzymamy cudowne połączenie. To idealny wybór na rodzinne spotkania, uroczyste przyjęcia lub codzienny deser do kawy.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto kakaowe

4 szt. jaja

200 g cukier

150 g mąka pszenna lubella

30 g kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 ml olej

100 ml mleko

Masa karpatkowa

500 ml mleko

200 g miękkie masło

100 g cukier

10 g cukier wanilinowy

4 szt. żółtka

50 g mąka pszenna lubella

50 g mąka ziemniaczana

Dodatkowo

2 łyżecz.

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Przygotuj ciasto kakaowe. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę (około 8–10 minut).

Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj do ubitych jajek.

Wlej olej oraz mleko i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Przełóż masę do formy (średnica około 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 30–35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa równe blaty.

W międzyczasie przygotuj krem karpatkowy. W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.

W misce wymieszaj żółtka, pozostałe 100 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, aż do uzyskania gładkiej masy.

Wlej mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź.

Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj ostudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na pierwszym blacie kakaowym równomiernie rozprowadź połowę masy karpatkowej.

Nałóż drugi blat, a następnie rozprowadź resztę kremu na wierzchu ciasta.

Posyp wierzch kakao przy pomocy sitka.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa dobrze stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

271

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły