Ciasto kakaowe przekładane masą karpatkową

Kakao DecoMorreno
Ciasto kakaowe przekładane masą karpatkową

1

0 / 0

Uwielbiasz krem, który jest w karpatce? Jeśli połączymy ciasto kakaowe z masą karpatkową otrzymamy cudowne połączenie. To idealny wybór na rodzinne spotkania, uroczyste przyjęcia lub codzienny deser do kawy.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto kakaowe

4 szt. jaja

200 g cukier

150 g mąka pszenna lubella

30 g kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 ml olej

100 ml mleko

Masa karpatkowa

500 ml mleko

200 g miękkie masło

100 g cukier

10 g cukier wanilinowy

4 szt. żółtka

50 g mąka pszenna lubella

50 g mąka ziemniaczana

Dodatkowo

2 łyżecz.

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

2

Przygotuj ciasto kakaowe. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę (około 8–10 minut).

3

Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj do ubitych jajek.

4

Wlej olej oraz mleko i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

5

Przełóż masę do formy (średnica około 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz przez 30–35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa równe blaty.

7

W międzyczasie przygotuj krem karpatkowy. W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.

8

W misce wymieszaj żółtka, pozostałe 100 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, aż do uzyskania gładkiej masy.

9

Wlej mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź.

10

Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj ostudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

11

Na pierwszym blacie kakaowym równomiernie rozprowadź połowę masy karpatkowej.

12

Nałóż drugi blat, a następnie rozprowadź resztę kremu na wierzchu ciasta.

13

Posyp wierzch kakao przy pomocy sitka.

14

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa dobrze stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

271

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły