Ciasto kakaowe przekładane masą karpatkową

Kakao DecoMorreno

Uwielbiasz krem, który jest w karpatce? Jeśli połączymy ciasto kakaowe z masą karpatkową otrzymamy cudowne połączenie. To idealny wybór na rodzinne spotkania, uroczyste przyjęcia lub codzienny deser do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
271
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Uwielbiasz krem, który jest w karpatce? Jeśli połączymy ciasto kakaowe z masą karpatkową otrzymamy cudowne połączenie. To idealny wybór na rodzinne spotkania, uroczyste przyjęcia lub codzienny deser do kawy.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Ciasto kakaowe
4 szt. jaja
200 g cukier
150 g mąka pszenna lubella
30 g kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 ml olej
100 ml mleko
Masa karpatkowa
500 ml mleko
200 g miękkie masło
100 g cukier
10 g cukier wanilinowy
4 szt. żółtka
50 g mąka pszenna lubella
50 g mąka ziemniaczana
Dodatkowo
2 łyżecz.
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Przygotuj ciasto kakaowe. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę (około 8–10 minut).
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj do ubitych jajek.
Wlej olej oraz mleko i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Przełóż masę do formy (średnica około 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 30–35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa równe blaty.
W międzyczasie przygotuj krem karpatkowy. W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
W misce wymieszaj żółtka, pozostałe 100 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wlej mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj ostudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na pierwszym blacie kakaowym równomiernie rozprowadź połowę masy karpatkowej.
Nałóż drugi blat, a następnie rozprowadź resztę kremu na wierzchu ciasta.
Posyp wierzch kakao przy pomocy sitka.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa dobrze stężała.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
271
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.