Ciasto kakaowe kukułka
decomorreno
Ciasto kukułka, to aromatyczne ciasto kakaowe przekładane masą kukułkową z mascarpone. Jest to wyśmienite, szybkie i proste ciasto, którym zaskoczysz swoich gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 15
Ciasto kukułka, to aromatyczne ciasto kakaowe przekładane masą kukułkową z mascarpone. Jest to wyśmienite, szybkie i proste ciasto, którym zaskoczysz swoich gości.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
140 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g cukier
30 g kakao decomorreno
6 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g cukierki kukułki
500 śmietana 36%
500 g serek mascarpone
400 śmietana 36%
2 łyżecz. cukier puder
2 łyżecz. żelatyna
1 szt. posypka czekoladowa
1 szczyp. kakao decomorreno
Przygotowanie
Przygotuj dzień wcześniej bazę na krem z kukułek. Śmietankę podgrzej (nie zagotowuj), dodaj do niej pokruszone cukierki. Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia cukierków i wstaw do lodówki, do schłodzenia.
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Dodawaj następnie na przemian stopniowo cukier oraz żółtka.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz dodaj kakao. Delikatnie mieszając za pomocą łyżki lub szpatułki połącz z masą jajeczną.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w 175 ºC. Po wystudzeniu zdejmij papier i przekrój na pół.
Przygotuj krem kakaowy. Do przygotowanej wcześniej schłodzonej śmietanki z kukułkami dodaj mascarpone i ubij na puszysty krem.
Przełóż go na biszkopt. Przykryj drugim biszkoptem.
Przygotuj krem śmietankowy: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i dodaj wymieszaną w gorącej wodzie żelatynę, z dodatkiem 1 łyżki ubitej śmietanki.
Wylej krem śmietankowy na wierzch ciasta, wyrównaj powierzchnię, posyp kakao oraz czekoladową posypką. Włóż do lodówki do schłodzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
321
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka