Ciasto kakaowe kukułka

decomorreno
Ciasto kakaowe kukułka

0

3.2 / 15

Ciasto kukułka, to aromatyczne ciasto kakaowe przekładane masą kukułkową z mascarpone. Jest to wyśmienite, szybkie i proste ciasto, którym zaskoczysz swoich gości.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

140 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g cukier

30 g kakao decomorreno

6 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g cukierki kukułki

500 śmietana 36%

500 g serek mascarpone

400 śmietana 36%

2 łyżeczka cukier puder

2 łyżeczka żelatyna

1 szt. posypka czekoladowa

1 szcz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Przygotuj dzień wcześniej bazę na krem z kukułek. Śmietankę podgrzej (nie zagotowuj), dodaj do niej pokruszone cukierki. Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia cukierków i wstaw do lodówki, do schłodzenia.

2

Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

3

Dodawaj następnie na przemian stopniowo cukier oraz żółtka.

4

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz dodaj kakao. Delikatnie mieszając za pomocą łyżki lub szpatułki połącz z masą jajeczną.

5

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w 175 ºC. Po wystudzeniu zdejmij papier i przekrój na pół.

6

Przygotuj krem kakaowy. Do przygotowanej wcześniej schłodzonej śmietanki z kukułkami dodaj mascarpone i ubij na puszysty krem.

7

Przełóż go na biszkopt. Przykryj drugim biszkoptem.

8

Przygotuj krem śmietankowy: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i dodaj wymieszaną w gorącej wodzie żelatynę, z dodatkiem 1 łyżki ubitej śmietanki.

9

Wylej krem śmietankowy na wierzch ciasta, wyrównaj powierzchnię, posyp kakao oraz czekoladową posypką. Włóż do lodówki do schłodzenia.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły