Ciasto Kakaowa Lawa

kakaowiec
Ciasto Kakaowa Lawa

9

0 / 0

Chcesz przygotować prosty, ale efektowny deser? Polecamy przepis na ciasto kakaowa lawa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Podaj z lodami i bitą śmietaną i ciesz się rewelacyjnym wypiekiem.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szkl. mąka lubella puszysta

7 łyżka kakao decomorreno

1.50 szkl. cukier

16 g cukier waniliowy

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

0.50 szkl. mleko 2%

3 łyżka masło roztopione

1.75 szkl. gorąca woda

1 łyżka bita śmietana

2 łyżka lody śmietankowe

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, 3 łyżki kakao, ¾ szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy następnie mleko z olejem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do ceramicznego/żaroodpornego naczynia i wyrównujemy jego powierzchnię.

2

W małej misce łączymy 4 łyżki kakao i pozostałe ¾ szklanki cukru, wysypujemy je bezpośrednio na ciasto i całość zalewamy gorącą wodą.

3

Ciasto pieczemy przez około 35 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka minut aby lekko wystygło. Nakładając ciasto, każdą porcje oblewamy sosem, który powstał na dnie formy. Ciasto podajemy z dodatkiem bitej śmietany lub gałką ulubionych lodów.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły