Ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami

Lubella
Ciasto jogurtowe z kruszonką i truskawkami

0

0 / 0

Ciasto jogurtowe z kruszonką to idealna propozycja na letnie dni. Jest nie tylko pyszne, ale również proste w przygotowaniu, co sprawia, że świetnie nadaje się zarówno na rodzinne spotkania, jak i na szybką przekąskę do kawy. Wilgotne wnętrze ciasta w połączeniu z maślaną kruszonką i soczystymi truskawkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom domowych wypieków. Życzymy smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto

3 szkl. mąka pszenna lubella

3 szt. jajka kurze

2 łyżka cukier wanilinowy

1.50 szkl. cukier drobny

75 g masło roztopione

330 ml jogurt

3 łyżecz. proszek do pieczenia

500 g truskawki

1 szt. cukier puder do dekoracji

Kruszonka

100 g mąka pszenna lubella

75 g masło

5 łyżka cukier drobny

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i roztopione masło.

3

Zmiksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.

4

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

5

Ciasto wlej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Truskawki umyj, pokrój na pół i ułóż warstwę na cieście.

7

Zagnieć palcami składniki na kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.

8

Piecz około 45-50 minut.

9

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły