Ciasto jogurtowe z czerwonym agrestem

EkspertOdKuchni

Ciasto jogurtowe z czerwonym agrestem to idealny wybór dla miłośników słodko-kwaśnych wypieków. Jest łatwe w przygotowaniu i doskonale nadaje się na różne okazje — przyjęcia, urodziny lub popołudniowe spotkania przy kawie. Połączenie świeżego agrestu z puszystym ciastem zasmakuje wszystkim, którzy cenią sobie tradycyjne desery. Ciasto możesz serwować na wiele sposobów — z cukrem pudrem, gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
505
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto jogurtowe z czerwonym agrestem to idealny wybór dla miłośników słodko-kwaśnych wypieków. Jest łatwe w przygotowaniu i doskonale nadaje się na różne okazje — przyjęcia, urodziny lub popołudniowe spotkania przy kawie. Połączenie świeżego agrestu z puszystym ciastem zasmakuje wszystkim, którzy cenią sobie tradycyjne desery. Ciasto możesz serwować na wiele sposobów — z cukrem pudrem, gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g jogurt naturalny
150 g masło
200 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
200 g agrest czerwony
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę o średnicy około 22-24 cm papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem i posyp mąką.
W misce wymieszaj jogurt, rozpuszczone masło, cukier i ekstrakt waniliowy, aż składniki się połączą.
Dodaj jajka, jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jogurtowej. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo.
Włóż umyty i oczyszczony agrest do masy ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożył się w cieście.
Przełóż masę ciasta do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch łyżką.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta będzie złocisty, a wbity w środek patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut, a następnie przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli chcesz, posyp ciasto jogurtowe cukrem pudrem przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
505
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.