Ciasto jesienne
m7
Dobre ciasto na jesienne wieczory ze śliwkami i dużą ilością cukru pudru. Pycha.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dobre ciasto na jesienne wieczory ze śliwkami i dużą ilością cukru pudru. Pycha.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. cukier
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.25 szkl. woda
0.75 szkl. olej
5 szt. jaja kurze całe
80 dag. śliwki
Przygotowanie
Ubić białka z solą na pianę, dodać cukier i dodawać po kolei żółtka.
Stopniowo w czasie ubijania dodawać wodę i olej.
Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę, rozsypać śliwki. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.