Ciasto jabłkowo-orzechowe z czekoladowym biszkoptem

decomorreno
Ciasto jabłkowo-orzechowe z czekoladowym biszkoptem

0

5 / 1

Twój deser z jabłek może być wyjątkowy, gdy użyjesz kreatywnego i pysznego połączenia. Kakaowy biszkopt przełożony puszystym, orzechowym kremem, brzoskwiniową galaretką oraz musem jabłkowym podbije serca miłośników słodkości.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

145 g mąka lubella puszysta tortowa

20 g kakao decomorreno

180 g cukier

1 szcz. sól

1 kg jabłka

120 g cukier brązowy

2 opak. galaretka brzoskwiniowa

350 g orzechy włoskie

300 mleko

180 g cukier

300 g masło

150 g czekolada

125 śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą jasną masę. Następnie przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180℃ przez około 35 min.

2

Po upieczeniu wyjmij z piekarnia i odstaw do wystudzenia Następnie przekrój na dwa blaty.

3

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż je na głęboką patelnię i podprażaj przez kilka minut. Zdejmij z kuchenki, wsyp galaretki i wymieszaj. Przełóż na biszkopt i zostaw, aż trochę wystygnie, włóż do lodówki.

4

Orzechy zmiel i włóż do garnka, dodaj mleko i cukier. Gotuj na małej mocy kuchenki przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

5

Miękkie masło ucieraj przez 2-3 minuty, kolejno dodawaj partiami wystudzoną masę orzechową. Przełóż krem na warstwę jabłek, przykryj drugim biszkoptem.

6

Do garnka wlej śmietankę, powoli podgrzewaj. Gdy będzie gorąca zdejmij z kuchenki i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę, wymieszaj i od razu posmaruj ciasto.

7

Możesz dodatkowo na wierzchu ułożyć dla dekoracji kawałki orzechów włoskich. Przechowuj w lodówce, szczelnie przykryte.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły