Ciasto jabłkowo-orzechowe z czekoladowym biszkoptem
decomorreno
0
5 / 1
Twój deser z jabłek może być wyjątkowy, gdy użyjesz kreatywnego i pysznego połączenia. Kakaowy biszkopt przełożony puszystym, orzechowym kremem, brzoskwiniową galaretką oraz musem jabłkowym podbije serca miłośników słodkości.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
145 g mąka lubella puszysta tortowa
20 g kakao decomorreno
180 g cukier
1 szcz. sól
1 kg jabłka
120 g cukier brązowy
2 opak. galaretka brzoskwiniowa
350 g orzechy włoskie
300 mleko
180 g cukier
300 g masło
150 g czekolada
125 śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą jasną masę. Następnie przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180℃ przez około 35 min.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnia i odstaw do wystudzenia Następnie przekrój na dwa blaty.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż je na głęboką patelnię i podprażaj przez kilka minut. Zdejmij z kuchenki, wsyp galaretki i wymieszaj. Przełóż na biszkopt i zostaw, aż trochę wystygnie, włóż do lodówki.
Orzechy zmiel i włóż do garnka, dodaj mleko i cukier. Gotuj na małej mocy kuchenki przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Miękkie masło ucieraj przez 2-3 minuty, kolejno dodawaj partiami wystudzoną masę orzechową. Przełóż krem na warstwę jabłek, przykryj drugim biszkoptem.
Do garnka wlej śmietankę, powoli podgrzewaj. Gdy będzie gorąca zdejmij z kuchenki i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę, wymieszaj i od razu posmaruj ciasto.
Możesz dodatkowo na wierzchu ułożyć dla dekoracji kawałki orzechów włoskich. Przechowuj w lodówce, szczelnie przykryte.
Kategorie
Alergeny
Jajka