Ciasto jabłkowo-orzechowe z czekoladowym biszkoptem

decomorreno

Twój deser z jabłek może być wyjątkowy, gdy użyjesz kreatywnego i pysznego połączenia. Kakaowy biszkopt przełożony puszystym, orzechowym kremem, brzoskwiniową galaretką oraz musem jabłkowym podbije serca miłośników słodkości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
893
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Twój deser z jabłek może być wyjątkowy, gdy użyjesz kreatywnego i pysznego połączenia. Kakaowy biszkopt przełożony puszystym, orzechowym kremem, brzoskwiniową galaretką oraz musem jabłkowym podbije serca miłośników słodkości.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
145 g mąka lubella puszysta tortowa
20 g kakao decomorreno
180 g cukier
1 szczyp. sól
1 kg jabłka
120 g cukier brązowy
2 opak. galaretka brzoskwiniowa
350 g orzechy włoskie
300 mleko
180 g cukier
300 g masło
150 g czekolada
125 śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą jasną masę. Następnie przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180℃ przez około 35 min.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnia i odstaw do wystudzenia Następnie przekrój na dwa blaty.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż je na głęboką patelnię i podprażaj przez kilka minut. Zdejmij z kuchenki, wsyp galaretki i wymieszaj. Przełóż na biszkopt i zostaw, aż trochę wystygnie, włóż do lodówki.
Orzechy zmiel i włóż do garnka, dodaj mleko i cukier. Gotuj na małej mocy kuchenki przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Miękkie masło ucieraj przez 2-3 minuty, kolejno dodawaj partiami wystudzoną masę orzechową. Przełóż krem na warstwę jabłek, przykryj drugim biszkoptem.
Do garnka wlej śmietankę, powoli podgrzewaj. Gdy będzie gorąca zdejmij z kuchenki i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę, wymieszaj i od razu posmaruj ciasto.
Możesz dodatkowo na wierzchu ułożyć dla dekoracji kawałki orzechów włoskich. Przechowuj w lodówce, szczelnie przykryte.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
893
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
90
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Jajka