Ciasto francuskie z wiśniami i serem

m7

Pyszny deser łączący chrupiące ciasto francuskie, słodki twarożek i kwaśne, aromatyczne wiśnie. Pyszne połączenie smakowe, które warto wypróbować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
225
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszny deser łączący chrupiące ciasto francuskie, słodki twarożek i kwaśne, aromatyczne wiśnie. Pyszne połączenie smakowe, które warto wypróbować.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg twaróg
1 kg wiśnie
1 szt. budyń waniliowy
4 szt. jajko
1 szt. sok z cytryny
1.50 łyżka rum
2 łyżka cukier puder
45 dag. ciasto francuskie
20 dag. cukier
Przygotowanie
Ciasto rozmrozić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pokroić na 10 kwadratów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 9 kwadratów ciasta ułożyć jeden na drugim, brzegi dokładnie docisnąć, wierzch nakłuwać widelcem. Ostatnią część ciasta pokroić na 10 wąskich pasków, przylepić na brzegach.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, wstawić ciasto, piec ok. 10 min.
Przygotować masę: oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z sokiem z cytryny, rumem, budyniem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodać 15 dag cukru. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą.
Podpieczone ciasto posmarować masą serową, obłożyć wydrylowanymi wiśniami.
Piec 35-40 min. w temp. 180 st. C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.