Ciasto francuskie z wiśniami i serem

m7
Ciasto francuskie z wiśniami i serem

1

0 / 0

Pyszny deser łączący chrupiące ciasto francuskie, słodki twarożek i kwaśne, aromatyczne wiśnie. Pyszne połączenie smakowe, które warto wypróbować.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg twaróg

1 kg wiśnie

1 szt. budyń waniliowy

4 szt. jajko

1 szt. sok z cytryny

1.50 łyżka rum

2 łyżka cukier puder

45 dek. ciasto francuskie

20 dek. cukier

Przygotowanie


1

Ciasto rozmrozić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pokroić na 10 kwadratów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 9 kwadratów ciasta ułożyć jeden na drugim, brzegi dokładnie docisnąć, wierzch nakłuwać widelcem. Ostatnią część ciasta pokroić na 10 wąskich pasków, przylepić na brzegach.

2

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, wstawić ciasto, piec ok. 10 min.

3

Przygotować masę: oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z sokiem z cytryny, rumem, budyniem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodać 15 dag cukru. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą.

4

Podpieczone ciasto posmarować masą serową, obłożyć wydrylowanymi wiśniami.

5

Piec 35-40 min. w temp. 180 st. C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły