Ciasto francuskie z wiśniami i serem

m7
Ciasto francuskie z wiśniami i serem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny deser łączący chrupiące ciasto francuskie, słodki twarożek i kwaśne, aromatyczne wiśnie. Pyszne połączenie smakowe, które warto wypróbować.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg twaróg

1 kg wiśnie

1 szt. budyń waniliowy

4 szt. jajko

1 szt. sok z cytryny

1.50 łyżka rum

2 łyżka cukier puder

45 dag. ciasto francuskie

20 dag. cukier

Przygotowanie


Ciasto rozmrozić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pokroić na 10 kwadratów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 9 kwadratów ciasta ułożyć jeden na drugim, brzegi dokładnie docisnąć, wierzch nakłuwać widelcem. Ostatnią część ciasta pokroić na 10 wąskich pasków, przylepić na brzegach.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, wstawić ciasto, piec ok. 10 min.

Przygotować masę: oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z sokiem z cytryny, rumem, budyniem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodać 15 dag cukru. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą.

Podpieczone ciasto posmarować masą serową, obłożyć wydrylowanymi wiśniami.

Piec 35-40 min. w temp. 180 st. C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

225

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły