Ciasto francuskie z pieczarkami

EkspertOdKuchni
Ciasto francuskie z pieczarkami

0

0 / 0

Z ciasta francuskiego można zrobić przekąski na słono i wypieki na słodko. Polecamy ciasto francuskie z pieczarkami, żółtym serem i cebulą. Są smaczne, proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się na spotkanie z przyjaciółmi, imprezę lub jako codzienna przekąska. Życzymy smacznego!

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. ciasto francuskie

400 g pieczarki

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżka olej

1 łyżka masło

1 szt. jajko

100 g ser żółty starty

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. suszony tymianek

Przygotowanie


1

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

3

Na patelni rozgrzej olej i masło, dodaj cebulę, a po chwili czosnek. Podsmażaj, aż cebula stanie się miękka.

4

Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż, aż pieczarki odparują wodę i lekko się zrumienią.

5

Odstaw farsz do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z tartym serem żółtym.

6

Rozwiń ciasto francuskie i potnij na prostokąty (około 10 × 15 cm).

7

Na środku każdego kawałka umieść porcję farszu.

8

Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, dociskając je widelcem.

9

Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10

Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch każdego kawałka.

11

Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).

12

Piecz przez około 20–25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

366

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły