Ciasto francuskie z masą i gruszkami

m7
Ciasto francuskie z masą i gruszkami

0

0 / 0

Ciasto, które wbrew pozorom przygotowuje się ekspresowo. Wystarczy upiec ciasta francuskie i przełożyć kremem i warstwą karmelizowanych gruszek. Kilka chwil i znakomity deser gotowy!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

500 mleko uht 3,2%

1 kg gruszka

1 łyżeczka sok z cytryny

0.50 łyżeczka cynamon

0.50 szkl. cukier

3 szt. ciasto francuskie

2 szt. budyń śmietankowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka cukier puder

25 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Ciasta francuskie rozkładamy na blachach i pieczemy przez około 15 minut w temp. 200 stopni.

2

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wykrawając z nich gniazda nasienne.

3

W garnku lub na patelni robimy karmel dodając do niego sok z cytryny i pokrojone gruszki, następnie cynamon, gruszki podduszamy tak, żeby stały się miękkie, ale nie rozpadły się.

4

Zagęszczamy je mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą.

5

Na pierwszą warstwę ciasta francuskiego nakładamy gruszki, przykrywamy drugą warstwą i odstawiamy do wystudzenia.

6

Budynie gotujemy na mleku i studzimy.

7

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puch dodając po łyżce budyniu.

8

Masę rozsmarowujemy na cieście i przykrywamy ostatnią warstwą ciasta francuskiego. Posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły