Ciasto francuskie z masą i gruszkami
m7
Ciasto, które wbrew pozorom przygotowuje się ekspresowo. Wystarczy upiec ciasta francuskie i przełożyć kremem i warstwą karmelizowanych gruszek. Kilka chwil i znakomity deser gotowy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto, które wbrew pozorom przygotowuje się ekspresowo. Wystarczy upiec ciasta francuskie i przełożyć kremem i warstwą karmelizowanych gruszek. Kilka chwil i znakomity deser gotowy!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
500 mleko uht 3,2%
1 kg gruszka
1 łyżecz. sok z cytryny
0.50 łyżecz. cynamon
0.50 szkl. cukier
3 szt. ciasto francuskie
2 szt. budyń śmietankowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka cukier puder
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Ciasta francuskie rozkładamy na blachach i pieczemy przez około 15 minut w temp. 200 stopni.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wykrawając z nich gniazda nasienne.
W garnku lub na patelni robimy karmel dodając do niego sok z cytryny i pokrojone gruszki, następnie cynamon, gruszki podduszamy tak, żeby stały się miękkie, ale nie rozpadły się.
Zagęszczamy je mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Na pierwszą warstwę ciasta francuskiego nakładamy gruszki, przykrywamy drugą warstwą i odstawiamy do wystudzenia.
Budynie gotujemy na mleku i studzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puch dodając po łyżce budyniu.
Masę rozsmarowujemy na cieście i przykrywamy ostatnią warstwą ciasta francuskiego. Posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.