Ciasto dyniowo-marchewkowe

moderacja.uwielbiampl
Ciasto dyniowo-marchewkowe

0

5 / 1

Ciasto dyniowo-marchewkowe to obowiązkowy wypiek na jesienne, długie popołudnia. Wypróbuj naszego prostego przepisu na aromatyczne ciasto i umil sobie jesień.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szkl. dynia

1 szkl. marchewka

2 łyżka cukier

4 szt. jajko

0.50 szkl. olej

0.50 szkl. cukier

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżka cynamon

Przygotowanie


1

Startą marchewkę oraz dynię przesypać do miski i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.

2

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cynamon.

3

Do miski z marchwią i dynią dodać ubitą pianę, dodać olej, przesianą mąkę i wymieszać. Przelać do formy i piec około godziny w 180 stopniach.

4

Opcjonalnie możemy polać lukrem i posypać prażonymi pestkami dyni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły