Ciasto dyniowo-marchewkowe

moderacja.uwielbiampl
Ciasto dyniowo-marchewkowe

0

5 / 1

Ciasto dyniowo-marchewkowe to obowiązkowy wypiek na jesienne, długie popołudnia. Wypróbuj naszego prostego przepisu na aromatyczne ciasto i umil sobie jesień.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szkl. dynia

1 szkl. marchewka

2 łyżka cukier

4 szt. jajko

0.50 szkl. olej

0.50 szkl. cukier

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżka cynamon

2 szkl. mąka pszenna lubella

Przygotowanie


1

Startą marchewkę oraz dynię przesypać do miski i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.

2

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cynamon.

3

Do miski z marchwią i dynią dodać ubitą pianę, dodać olej, przesianą mąkę i wymieszać. Przelać do formy i piec około godziny w 180 stopniach.

4

Opcjonalnie możemy polać lukrem i posypać prażonymi pestkami dyni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

552

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły