Ciasto dyniowo-marchewkowe
moderacja.uwielbiampl
Ciasto dyniowo-marchewkowe to obowiązkowy wypiek na jesienne, długie popołudnia. Wypróbuj naszego prostego przepisu na aromatyczne ciasto i umil sobie jesień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
552
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Ciasto dyniowo-marchewkowe to obowiązkowy wypiek na jesienne, długie popołudnia. Wypróbuj naszego prostego przepisu na aromatyczne ciasto i umil sobie jesień.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. dynia
1 szkl. marchewka
2 łyżka cukier
4 szt. jajko
0.50 szkl. olej
0.50 szkl. cukier
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka cynamon
2 szkl. mąka pszenna lubella
Przygotowanie
Startą marchewkę oraz dynię przesypać do miski i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cynamon.
Do miski z marchwią i dynią dodać ubitą pianę, dodać olej, przesianą mąkę i wymieszać. Przelać do formy i piec około godziny w 180 stopniach.
Opcjonalnie możemy polać lukrem i posypać prażonymi pestkami dyni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
552
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.