Ciasto dyniowe z migdałami
Lubella
Ciasto dyniowe z migdałami to idealne połączenie jesiennych smaków – delikatnej dyni, chrupiących orzechów i słodkiego lukru. Jest wilgotna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska po obiedzie, ale równie dobrze może być główną atrakcją świątecznego stołu w okresie Bożego Narodzenia czy Halloween.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
455
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto dyniowe z migdałami to idealne połączenie jesiennych smaków – delikatnej dyni, chrupiących orzechów i słodkiego lukru. Jest wilgotna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska po obiedzie, ale równie dobrze może być główną atrakcją świątecznego stołu w okresie Bożego Narodzenia czy Halloween.
13
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g puree dyniowe
250 g mąka pszenna lubella
200 g migdały
200 g cukru
4 szt. jajka kurze
150 g olej roślinny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. soda oczyszczona
Lukier
200 g cukier puder
3 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Jeśli nie masz gotowego purée z dyni, upiecz kawałki dyni w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż będą miękkie. Następnie zmiksuj je na gładką masę i ostudź.
Nastaw piekarnik na 180°C (grzałka góra-dół). Natłuść formę na babkę lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewaj olej, cały czas mieszając.
Za pomocą blendera zmiel 150 g migdałów. Resztę posiekaj na mniejsze kawałki i odstaw na bok.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Do ciasta dodaj purée z dyni i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Za pomocą blendera zmiel 150 g migdałów. Resztę posiekaj na mniejsze kawałki i odstaw na bok.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 50 minut, aż będzie złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę gorącej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Gdy ciasto przestygnie, polej je przygotowanym lukrem, pozwalając mu delikatnie spływać po bokach.
Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi migdałami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
455
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.