Ciasto dyniowe z mascarpone
Lubella
Ciasto dyniowe z mascarpone to wilgotny i aromatyczny deser, który idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Połączenie purée z dyni z kremowym serkiem i korzennymi przyprawami to doskonały wybór dla fanów wyrazistych wypieków. Gotowe ciasto świetnie komponuje się zarówno z cukrem pudrem na wierzchu, jak i bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Można je serwować także w towarzystwie świeżych owoców lub lodów waniliowych. Smacznego!
1
0 / 0
Ciasto dyniowe z mascarpone to wilgotny i aromatyczny deser, który idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Połączenie purée z dyni z kremowym serkiem i korzennymi przyprawami to doskonały wybór dla fanów wyrazistych wypieków. Gotowe ciasto świetnie komponuje się zarówno z cukrem pudrem na wierzchu, jak i bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Można je serwować także w towarzystwie świeżych owoców lub lodów waniliowych. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g mąka tortowa lubella
300 g puree dyniowe
150 g cukier
100 ml olej
3 szt. jajka kurze
200 g mascarpone
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. imbir w proszku
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą.
W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone, purée z dyni, olej i dokładnie mieszamy.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, mieszając delikatnie, aż wszystkie się połączą.
Ciasto przelewamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 45 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.