Ciasto dyniowe z mascarpone

Lubella
Ciasto dyniowe z mascarpone

1

0 / 0

Ciasto dyniowe z mascarpone to wilgotny i aromatyczny deser, który idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Połączenie purée z dyni z kremowym serkiem i korzennymi przyprawami to doskonały wybór dla fanów wyrazistych wypieków. Gotowe ciasto świetnie komponuje się zarówno z cukrem pudrem na wierzchu, jak i bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Można je serwować także w towarzystwie świeżych owoców lub lodów waniliowych. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g mąka tortowa lubella

300 g puree dyniowe

150 g cukier

100 ml olej

3 szt. jajka kurze

200 g mascarpone

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. imbir w proszku

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą.

3

W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone, purée z dyni, olej i dokładnie mieszamy.

4

Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, mieszając delikatnie, aż wszystkie się połączą.

5

Ciasto przelewamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 45 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły