Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
m7
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką z tego przepisu wychodzi bardzo puchate. A w czasie pieczenia po całym domu roznosi się niesamowity aromat owoców i samego ciasta.
0
0 / 0
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką z tego przepisu wychodzi bardzo puchate. A w czasie pieczenia po całym domu roznosi się niesamowity aromat owoców i samego ciasta.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
32 porcje
Składniki
32 g cukier waniliowy
100 g masło
42 g drożdże
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. kruszonka
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. białko jaja kurzego
6 łyżka mąka krupczatka lubella
50 dag. truskawki
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak, aby cukier się rozpuścił.
Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.