Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

m7
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

0

0 / 0

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką z tego przepisu wychodzi bardzo puchate. A w czasie pieczenia po całym domu roznosi się niesamowity aromat owoców i samego ciasta.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


32 porcje

Składniki

32 g cukier waniliowy

100 g masło

42 g drożdże

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. kruszonka

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. białko jaja kurzego

6 łyżka mąka krupczatka lubella

50 dek. truskawki

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak, aby cukier się rozpuścił.

2

Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

3

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

4

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły