Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Lubella

Domowe ciasto drożdżowe z truskawkami i chrupiącą kruszonką to idealny deser na każdą okazję. Jest puszyste, delikatne i pełne owocowego smaku. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. To klasyka polskiej kuchni, którą warto przygotować w sezonie na świeże owoce. Sprawdzi się do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania i pikniki. Ciasto można przygotować także z innymi owocami, np. jagodami, śliwkami czy malinami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
133
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowe ciasto drożdżowe z truskawkami i chrupiącą kruszonką to idealny deser na każdą okazję. Jest puszyste, delikatne i pełne owocowego smaku. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. To klasyka polskiej kuchni, którą warto przygotować w sezonie na świeże owoce. Sprawdzi się do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania i pikniki. Ciasto można przygotować także z innymi owocami, np. jagodami, śliwkami czy malinami.
12
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa
25 g drożdże świeże
200 ml ciepłe mleko
80 g cukier
2 szt. jaja
80 g masło roztopione
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
400 g truskawki
Kruszonka
100 g mąka krupczatka lubella
50 g cukier
50 g masło
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki.
Odstawić na 10-15 minut, aż zacznie pracować i się spieni.
W dużej misce przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać.
Wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajka oraz ekstrakt waniliowy.
Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło.
Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę, cukier i pokrojone zimne masło.
Rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę (ok. 25 × 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Delikatnie rozciągnąć je dłońmi, nadając mu kształt.
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, lekko je wciskając.
Posypać przygotowaną kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół).
Wstawić ciasto i piec przez 35-40 minut, aż nabierze złotego koloru.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
133
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.