Example thumb
0

Składniki

32 Gramy
CUKIER WANILIOWY
100 Gramów
masło
42 Gramy
drożdże
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
Kruszonka
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
białko jaja kurzego
6 Łyżek
mąka krupczatka
50 Dekagramów
truskawki
0.5 Szklanki
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.
  2. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie (mieszałam ręcznie) do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.

Opis

Drożdżowe wyszło bardzo puchate, w czasie pieczenia po całym domu roznosił się niesamowity aromat owoców i samego ciasta:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!