Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

decomorreno
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto drożdżowe - sekret naszych babć! Poznaj nasz przepis na ten domowy przysmak. Do wykonania ciasta drożdżowego z sosem malinowym niezbędne będą: drożdże, jajko, cukier, mleko, olej roślinny, sól, kakao, tłusty twaróg, żółtko jaja kurzego, cukier, maliny, woda oraz mąka ziemniaczana.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

250 g maliny

150 woda

50 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

500 g mąka lubella puszysta luksusowa

50 g drożdże

1 szt. jajko

60 g cukier

250 mleko

25 olej roślinny

1 szczyp. sól

250 g twaróg tłusty

2 szt. żółtko jaja kurzego

30 g kakao decomorreno

50 g cukier

Przygotowanie


Podgrzej lekko mleko, nie zagotowuj. Dodaj cukier (60g) oraz drożdże. Odstaw na kilka minut.

Krok 1

Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie w środku. Wlej zaczyn do mąki, dodaj jajko.

Krok 2

Wstępnie wymieszaj i dodaj olej. Wyrabiaj przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski.

Krok 3

Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką, odstaw na około 1,5 godz. aż podwoi objętość.

Krok 4

Przygotuj nadzienie: Połącz ze sobą wszystkie składniki (cukier 50g) i zblenduj na gładką masę.

Krok 5

Przygotuj sos malinowy: Maliny umyj i osusz, zasyp cukrem (ok. 50g, ilość zależy od kwasowości malin) oraz rozgnieć widelcem.

Krok 6

Maliny zagotuj w małym rondelku, wlej cały czas mieszając połączoną mąkę ziemniaczaną z wodą. Gdy zgęstnieje zdejmij z kuchenki.

Krok 7

Odstaw do przestudzenia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Krok 8

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 9

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką i wyrabiaj ręcznie jeszcze raz aby pozbyć się powietrza.

Krok 10

Rozwałkuj na duży prostokąt i posmaruj kakaowym nadzieniem. Zwiń w rulon. Połącz w wieniec i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 11

Natnij wieniec po bokach, lekko rozchylając każdy kawałek, aby było widać nadzienie.

Krok 12

Zostaw na kilka minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem, które zostało po oddzieleniu żółtek do nadzienia.

Krok 13

Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut.

Krok 14

Podawaj polane sosem malinowym.

Krok 15
Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

243

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły