Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

decomorreno
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

2

0 / 0

Ciasto drożdżowe - sekret naszych babć! Poznaj nasz przepis na ten domowy przysmak. Do wykonania ciasta drożdżowego z sosem malinowym niezbędne będą: drożdże, jajko, cukier, mleko, olej roślinny, sól, kakao, tłusty twaróg, żółtko jaja kurzego, cukier, maliny, woda oraz mąka ziemniaczana.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

250 g maliny

150 woda

50 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

500 g mąka lubella puszysta luksusowa

50 g drożdże

1 szt. jajko

60 g cukier

250 mleko

25 olej roślinny

1 szcz. sól

250 g twaróg tłusty

2 szt. żółtko jaja kurzego

30 g kakao decomorreno

50 g cukier

Przygotowanie


1

Podgrzej lekko mleko, nie zagotowuj. Dodaj cukier (60g) oraz drożdże. Odstaw na kilka minut.

2

Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie w środku. Wlej zaczyn do mąki, dodaj jajko.

3

Wstępnie wymieszaj i dodaj olej. Wyrabiaj przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski.

4

Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką, odstaw na około 1,5 godz. aż podwoi objętość.

5

Przygotuj nadzienie: Połącz ze sobą wszystkie składniki (cukier 50g) i zblenduj na gładką masę.

6

Przygotuj sos malinowy: Maliny umyj i osusz, zasyp cukrem (ok. 50g, ilość zależy od kwasowości malin) oraz rozgnieć widelcem.

7

Maliny zagotuj w małym rondelku, wlej cały czas mieszając połączoną mąkę ziemniaczaną z wodą. Gdy zgęstnieje zdejmij z kuchenki.

8

Odstaw do przestudzenia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.

9

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

10

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką i wyrabiaj ręcznie jeszcze raz aby pozbyć się powietrza.

11

Rozwałkuj na duży prostokąt i posmaruj kakaowym nadzieniem. Zwiń w rulon. Połącz w wieniec i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

12

Natnij wieniec po bokach, lekko rozchylając każdy kawałek, aby było widać nadzienie.

13

Zostaw na kilka minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem, które zostało po oddzieleniu żółtek do nadzienia.

14

Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut.

15

Podawaj polane sosem malinowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły