2

Składniki

Ciasto

50 Gramów
drożdże
1 Sztuka
jajko
60 Gramów
cukier
250 Mililitrów
mleko
25 Mililitrów
Olej roślinny
500 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta luksusowa
1 Szczypta
sól

Nadzienie

30 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
250 Gramów
Twaróg tłusty
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
50 Gramów
cukier

Sos

250 Gramów
maliny
150 Mililitrów
woda
50 Gramów
cukier
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Podgrzej lekko mleko, nie zagotowuj. Dodaj cukier (60g) oraz drożdże. Odstaw na kilka minut.
  2. Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie w środku. Wlej zaczyn do mąki, dodaj jajko.
  3. Wstępnie wymieszaj i dodaj olej. Wyrabiaj przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski.
  4. Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką, odstaw na około 1,5 godz. aż podwoi objętość.
  5. Przygotuj nadzienie: Połącz ze sobą wszystkie składniki (cukier 50g) i zblenduj na gładką masę.
  6. Przygotuj sos malinowy: Maliny umyj i osusz, zasyp cukrem (ok. 50g, ilość zależy od kwasowości malin) oraz rozgnieć widelcem.
  7. Maliny zagotuj w małym rondelku, wlej cały czas mieszając połączoną mąkę ziemniaczaną z wodą. Gdy zgęstnieje zdejmij z kuchenki.
  8. Odstaw do przestudzenia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  9. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  10. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką i wyrabiaj ręcznie jeszcze raz aby pozbyć się powietrza.
  11. Rozwałkuj na duży prostokąt i posmaruj kakaowym nadzieniem. Zwiń w rulon. Połącz w wieniec i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Natnij wieniec po bokach, lekko rozchylając każdy kawałek, aby było widać nadzienie.
  13. Zostaw na kilka minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem, które zostało po oddzieleniu żółtek do nadzienia.
  14. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut.
  15. Podawaj polane sosem malinowym.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!