Ciasto drożdżowe z sosem malinowym
decomorreno
Ciasto drożdżowe - sekret naszych babć! Poznaj nasz przepis na ten domowy przysmak. Do wykonania ciasta drożdżowego z sosem malinowym niezbędne będą: drożdże, jajko, cukier, mleko, olej roślinny, sól, kakao, tłusty twaróg, żółtko jaja kurzego, cukier, maliny, woda oraz mąka ziemniaczana.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
243
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Ciasto drożdżowe - sekret naszych babć! Poznaj nasz przepis na ten domowy przysmak. Do wykonania ciasta drożdżowego z sosem malinowym niezbędne będą: drożdże, jajko, cukier, mleko, olej roślinny, sól, kakao, tłusty twaróg, żółtko jaja kurzego, cukier, maliny, woda oraz mąka ziemniaczana.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
250 g maliny
150 woda
50 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
500 g mąka lubella puszysta luksusowa
50 g drożdże
1 szt. jajko
60 g cukier
250 mleko
25 olej roślinny
1 szczyp. sól
250 g twaróg tłusty
2 szt. żółtko jaja kurzego
30 g kakao decomorreno
50 g cukier
Przygotowanie
Podgrzej lekko mleko, nie zagotowuj. Dodaj cukier (60g) oraz drożdże. Odstaw na kilka minut.
Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie w środku. Wlej zaczyn do mąki, dodaj jajko.
Wstępnie wymieszaj i dodaj olej. Wyrabiaj przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski.
Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką, odstaw na około 1,5 godz. aż podwoi objętość.
Przygotuj nadzienie: Połącz ze sobą wszystkie składniki (cukier 50g) i zblenduj na gładką masę.
Przygotuj sos malinowy: Maliny umyj i osusz, zasyp cukrem (ok. 50g, ilość zależy od kwasowości malin) oraz rozgnieć widelcem.
Maliny zagotuj w małym rondelku, wlej cały czas mieszając połączoną mąkę ziemniaczaną z wodą. Gdy zgęstnieje zdejmij z kuchenki.
Odstaw do przestudzenia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką i wyrabiaj ręcznie jeszcze raz aby pozbyć się powietrza.
Rozwałkuj na duży prostokąt i posmaruj kakaowym nadzieniem. Zwiń w rulon. Połącz w wieniec i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Natnij wieniec po bokach, lekko rozchylając każdy kawałek, aby było widać nadzienie.
Zostaw na kilka minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem, które zostało po oddzieleniu żółtek do nadzienia.
Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut.
Podawaj polane sosem malinowym.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
243
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.