Ciasto drożdżowe z rodzynkami

m7
Ciasto drożdżowe z rodzynkami

1

0 / 0

Ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek zawsze się udaje. Podaj je z kubkiem gorącego kakao i ciesz się chwilą relaksu.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

0.75 kost. margaryna zwykła

50 g wódka

2 szkl. mleko

1 szkl. rodzynki

5 szt. jaja kurze całe

70 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

6 dek. drożdże

15 dek. cukier

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzić drożdże i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2

Do robota wsypać mąkę, włożyć margarynę pokrojoną na mniejsze cząstki. Wlać masę z żółtek, rozczyn drożdżowy, pozostałe ciepłe mleko i alkohol. Zagnieść ciasto.

3

Następnie ciasto przełożyć do miski, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagnieść.

4

Rozwałkować ciasto, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon. Przełożyć do blaszek i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (dwie długie foremki jak na keks).

5

Wyrośnięte ciasto posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły