Ciasto drożdżowe z rodzynkami
m7
Ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek zawsze się udaje. Podaj je z kubkiem gorącego kakao i ciesz się chwilą relaksu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
225
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek zawsze się udaje. Podaj je z kubkiem gorącego kakao i ciesz się chwilą relaksu.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
0.75 kostka margaryna zwykła
50 g wódka
2 szkl. mleko
1 szkl. rodzynki
5 szt. jaja kurze całe
70 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
6 dag. drożdże
15 dag. cukier
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzić drożdże i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do robota wsypać mąkę, włożyć margarynę pokrojoną na mniejsze cząstki. Wlać masę z żółtek, rozczyn drożdżowy, pozostałe ciepłe mleko i alkohol. Zagnieść ciasto.
Następnie ciasto przełożyć do miski, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagnieść.
Rozwałkować ciasto, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon. Przełożyć do blaszek i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (dwie długie foremki jak na keks).
Wyrośnięte ciasto posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
225
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.