0

Składniki

200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1.5 Szklanki
cukier
10 Sztuk
Renklody
4 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
cukier puder
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
2 Łyżki
olej słonecznikowy
2 Łyżki
masło roślinne zwykłe kostka
10 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże rozprowadzamy w lekko ciepłym mleku dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Następnie 3 żółtka i jedno całe jajko ucieramy lub miksujemy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę z jajek. Zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy roztopione, przestudzone masło i olej.
  3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozkładamy je na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  4. Renklody kroimy na kawałki.
  5. Z 2 łyżek mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę. Na cieście układamy kawałki renklod i posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Opis

Drożdżowe z herbatką- uwielbiam je.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!