Ciasto drożdżowe z renklodami

m7
Ciasto drożdżowe z renklodami

0

0 / 0

Ciasto drożdżowe z renklodami i kruszonką a do tego herbata to przepis na idealny relaks.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 mleko uht 3,2%

1 kg mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. cukier

10 szt. renklody

4 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier puder

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka olej słonecznikowy

2 łyżka masło roślinne

10 dek. masło roślinne

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże rozprowadzamy w lekko ciepłym mleku, dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Następnie 3 żółtka i jedno całe jajko ucieramy lub miksujemy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę z jajek. Zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy roztopione, przestudzone masło i olej.

3

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozkładamy je na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

4

Renklody kroimy na kawałki.

5

Z 2 łyżek mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę. Na cieście układamy kawałki renklod i posypujemy kruszonką.

6

Pieczemy przez około 55 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły