Ciasto drożdżowe z renklodami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto drożdżowe z renklodami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973831879.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto drożdżowe z renklodami i kruszonką a do tego herbata to przepis na idealny relaks.
0
0 / 0
Ciasto drożdżowe z renklodami i kruszonką a do tego herbata to przepis na idealny relaks.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 mleko uht 3,2%
1 kg mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. cukier
10 szt. renklody
4 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier puder
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka olej słonecznikowy
2 łyżka masło roślinne
10 dag. masło roślinne
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże rozprowadzamy w lekko ciepłym mleku, dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie 3 żółtka i jedno całe jajko ucieramy lub miksujemy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę z jajek. Zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy roztopione, przestudzone masło i olej.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozkładamy je na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Renklody kroimy na kawałki.
Z 2 łyżek mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę. Na cieście układamy kawałki renklod i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 55 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.