Ciasto drożdżowe z owocami

monikap
Ciasto drożdżowe z owocami

0

0 / 0

Puszyste i delikatne ciasto drożdżowe to idealny pomysł na chłodne popołudnie.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

1 łyżecz. cukier waniliowy

60 g drożdże

2 szkl. cukier

2 szkl. mleko

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. masło

2 łyżka olej

7 dag. margaryna zwykła

14 dag. cukier

10 dag. mąka pszenna tortowa

0

Przygotowanie


1

Wieczorem do miski wsypać 2 szklanki cukru, na to rozkruszyć drożdże, dodać wymieszane (rozkłócone) 4 całe jajka, polać 2 łyżkami oleju, na to zetrzeć masło na tarce jarzynowej wszystko zalać letnim mlekiem i zostawić na noc.

2

Rano wsypać kilogram mąki i dobrze wyrobić.

3

Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfankę zostawić na chwilę, żeby wyrosło poukładać truskawki lub inne owoce zależnie od sezonu, można posypać jeszcze lekko cukrem i na koniec posypać kruszonką.

4

Piec ok.1 godz. w 180 st. C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły