Ciasto drożdżowe z owocami
monikap
Puszyste i delikatne ciasto drożdżowe to idealny pomysł na chłodne popołudnie.
0
0 / 0
Puszyste i delikatne ciasto drożdżowe to idealny pomysł na chłodne popołudnie.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. cukier waniliowy
60 g drożdże
2 szkl. cukier
2 szkl. mleko
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. masło
2 łyżka olej
7 dag. margaryna zwykła
14 dag. cukier
10 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Wieczorem do miski wsypać 2 szklanki cukru, na to rozkruszyć drożdże, dodać wymieszane (rozkłócone) 4 całe jajka, polać 2 łyżkami oleju, na to zetrzeć masło na tarce jarzynowej wszystko zalać letnim mlekiem i zostawić na noc.
Rano wsypać kilogram mąki i dobrze wyrobić.
Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfankę zostawić na chwilę, żeby wyrosło poukładać truskawki lub inne owoce zależnie od sezonu, można posypać jeszcze lekko cukrem i na koniec posypać kruszonką.
Piec ok.1 godz. w 180 st. C.