Ciasto drożdżowe z owocami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
monikap
![Ciasto drożdżowe z owocami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F132-1702057480744.jpeg&w=3840&q=75)
Puszyste i delikatne ciasto drożdżowe to idealny pomysł na chłodne popołudnie.
0
0 / 0
Puszyste i delikatne ciasto drożdżowe to idealny pomysł na chłodne popołudnie.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. cukier waniliowy
60 g drożdże
2 szkl. cukier
2 szkl. mleko
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. masło
2 łyżka olej
7 dag. margaryna zwykła
14 dag. cukier
10 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Wieczorem do miski wsypać 2 szklanki cukru, na to rozkruszyć drożdże, dodać wymieszane (rozkłócone) 4 całe jajka, polać 2 łyżkami oleju, na to zetrzeć masło na tarce jarzynowej wszystko zalać letnim mlekiem i zostawić na noc.
Rano wsypać kilogram mąki i dobrze wyrobić.
Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfankę zostawić na chwilę, żeby wyrosło poukładać truskawki lub inne owoce zależnie od sezonu, można posypać jeszcze lekko cukrem i na koniec posypać kruszonką.
Piec ok.1 godz. w 180 st. C.