Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką kokosową

lubella

Tradycyjne drożdżowe ciasto nie wychodzi z mody ;) Dodatek sezonowych owoców przywodzi smak lata! Maliny i wiórki kokosowe to nasz wybór! Smakuje obłędnie i sprawdzi się jako deser w niedzielne, ciepłe popołudnia z przyjaciółmi i kawą!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
451
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1.5 / 4
Tradycyjne drożdżowe ciasto nie wychodzi z mody ;) Dodatek sezonowych owoców przywodzi smak lata! Maliny i wiórki kokosowe to nasz wybór! Smakuje obłędnie i sprawdzi się jako deser w niedzielne, ciepłe popołudnia z przyjaciółmi i kawą!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
550 g mąka lubella puszysta tortowa
500 mleko
150 g cukier
100 g masło roztopione
40 g świeże drożdże
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka wiórki kokosowe
3 łyżka cukier
2 łyżka masło
350 g maliny
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, wlać 4 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać żółtka, resztę cukru i wyrobić hakiem. Pod koniec wlewać pomału roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, a wierzch wyłożyć malinami i kruszonką. Ponownie zakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 40 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka: Wymieszać wszystkie składniki rozcierając palcami i tworząc kruszonkę.