Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką kokosową

lubella
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką kokosową

0

1.5 / 4

Tradycyjne drożdżowe ciasto nie wychodzi z mody ;) Dodatek sezonowych owoców przywodzi smak lata! Maliny i wiórki kokosowe to nasz wybór! Smakuje obłędnie i sprawdzi się jako deser w niedzielne, ciepłe popołudnia z przyjaciółmi i kawą!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

550 g mąka lubella puszysta tortowa

500 mleko

150 g cukier

100 g masło roztopione

40 g świeże drożdże

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka wiórki kokosowe

3 łyżka cukier

2 łyżka masło

350 g maliny

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, wlać 4 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2

Następnie wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać żółtka, resztę cukru i wyrobić hakiem. Pod koniec wlewać pomału roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

3

Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, a wierzch wyłożyć malinami i kruszonką. Ponownie zakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 40 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

5

Kruszonka: Wymieszać wszystkie składniki rozcierając palcami i tworząc kruszonkę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły