Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
m7
Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką to znakomita opcja na podwieczorek lub deser. Ciasto znika z talerzy błyskawicznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
272
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką to znakomita opcja na podwieczorek lub deser. Ciasto znika z talerzy błyskawicznie.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
100 g masło
42 g drożdże
300 g czarne jagody
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mleko
0.50 szkl. cukier
1 szkl. kruszonka
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka cukier waniliowy
Przygotowanie
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak, aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, nakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
272
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.