Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

m7
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

1

0 / 0

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką to znakomita opcja na podwieczorek lub deser. Ciasto znika z talerzy błyskawicznie.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

100 g masło

42 g drożdże

300 g czarne jagody

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mleko

0.50 szkl. cukier

1 szkl. kruszonka

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.

2

Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak, aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić.

3

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, nakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły