Example thumb
1

Składniki

4 Szklanki
ingridient
Lubella Mąka luksusowa
4 Sztuki
jaja kurze całe
200 Gramów
masło
1 Szklanka
cukier
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Laska wanilii
50 Gramów
drożdże
1 Szklanka
mleko
1 Łyżeczka
cukier
1 Łyżka
ingridient
Lubella Mąka luksusowa
300 Gramów
Borówki amerykańskie
150 Gramów
ingridient
mąka lubella luksusowa
50 Gramów
cukier
125 Gramów
masło
5 Gramów
masło extra
1 Łyżka
bułka tarta
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, wlewamy do nich ciepłe mleko(1 szklanka), dodajemy cukier(1 łyżeczka) i mąkę(1 łyżka). Dokładnie mieszamy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę(4 szklanki) i cukier(1 szklanka), dodajemy jajka. Dolewamy rozczyn z drożdży. Masło(200 gram) rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli wodnej. Dodajemy je do mąki i rozczynu. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wybieramy aromatyczne ziarenka. Dodajemy je do masy. Dokładnie mieszamy ciasto tak, by je napowietrzyć. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do pieczenia smarujemy masłem(5 gram) i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto na blachę. Posypujemy je borówkami, wciskając je delikatnie w ciasto.
  3. Do miseczki wlewamy roztopione masło(125 gram), dodajemy cukier (50 gram) i mąkę (150 gram) do momentu, aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Posypujemy ciasto kruszonką. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), w nagrzanym wcześniej piekarniku. Uwagi: Ciasto drożdżowe z borówkami to idealny poczęstunek podczas pikniku. Na następny dzień najlepiej smakuje zamoczone w mleku. Możemy zastąpić wanilię kilkoma kroplami aromatu waniliowego.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!