Example thumb
1

Składniki

4 Szklanki
ingridient
Lubella Mąka luksusowa
4 Sztuki
jaja kurze całe
200 Gramów
masło
1 Szklanka
cukier
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Laska wanilii
300 Gramów
Borówki amerykańskie
1 Łyżka
ingridient
Lubella Mąka luksusowa

Zaczyn

50 Gramów
drożdże
1 Szklanka
mleko
1 Łyżeczka
cukier

Forma

5 Gramów
masło extra
1 Łyżka
bułka tarta

Kruszonka

150 Gramów
ingridient
mąka lubella luksusowa
125 Gramów
masło
50 Gramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, wlewamy do nich ciepłe mleko (1 szklanka), dodajemy cukier (1 łyżeczka) i mąkę (1 łyżka). Dokładnie mieszamy.
  3. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  4. Do dużej miski wsypujemy mąkę (4 szklanki) i cukier (1 szklanka), dodajemy jajka. Dolewamy rozczyn z drożdży.
  5. Masło (200 gram) rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli wodnej. Dodajemy je do mąki i rozczynu.
  6. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wybieramy aromatyczne ziarenka. Dodajemy je do masy. Możemy zastąpić wanilię kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
  7. Dokładnie mieszamy ciasto tak, by je napowietrzyć. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Kruszonka: Do miseczki wlewamy roztopione masło (125 gram), dodajemy cukier (50 gram) i mąkę (150 gram) do momentu, aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
  9. Formę do pieczenia smarujemy masłem (5 gram) i wysypujemy bułką tartą.
  10. Przekładamy ciasto na blachę. Posypujemy je borówkami, wciskając je delikatnie w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką.
  11. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), w nagrzanym wcześniej piekarniku.
  12. Ciasto drożdżowe z borówkami to idealny poczęstunek podczas pikniku. Na następny dzień najlepiej smakuje zamoczone w mleku.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!