Ciasto drożdżowe z borówkami

lubella
Ciasto drożdżowe z borówkami

1

3.7 / 57

Ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z wizytami u babci, a przecież jest tak proste do wykonania, że może gościć w naszych domach prawie codziennie. Wypróbuj przepis Uwielbiam na ten apetyczny wypiek z kruszonką, wanilią i soczystymi borówkami.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szkl. lubella mąka luksusowa

4 szt. jaja kurze całe

200 g masło

1 szkl. cukier

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. laska wanilii

50 g drożdże

1 szkl. mleko

1 łyżeczka cukier

1 łyżka lubella mąka luksusowa

300 g borówki amerykańskie

150 g mąka lubella luksusowa

50 g cukier

125 g masło

5 g masło

1 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, wlewamy do nich ciepłe mleko (1 szklanka), dodajemy cukier (1 łyżeczka) i mąkę (1 łyżka). Dokładnie mieszamy.

3

Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

4

Do dużej miski wsypujemy mąkę (4 szklanki) i cukier (1 szklanka), dodajemy jajka. Dolewamy rozczyn z drożdży.

5

Masło (200 gram) rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli wodnej. Dodajemy je do mąki i rozczynu.

6

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wybieramy aromatyczne ziarenka. Dodajemy je do masy. Możemy zastąpić wanilię kilkoma kroplami aromatu waniliowego.

7

Dokładnie mieszamy ciasto tak, by je napowietrzyć. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

8

Kruszonka: Do miseczki wlewamy roztopione masło (125 gram), dodajemy cukier (50 gram) i mąkę (150 gram) do momentu, aż powstanie charakterystyczna kruszonka.

9

Formę do pieczenia smarujemy masłem (5 gram) i wysypujemy bułką tartą.

10

Przekładamy ciasto na blachę. Posypujemy je borówkami, wciskając je delikatnie w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką.

11

Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), w nagrzanym wcześniej piekarniku.

12

Ciasto drożdżowe z borówkami to idealny poczęstunek podczas pikniku. Na następny dzień najlepiej smakuje zamoczone w mleku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły