Ciasto drożdżowe z borówkami
lubella
Ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z wizytami u babci, a przecież jest tak proste do wykonania, że może gościć w naszych domach prawie codziennie. Wypróbuj przepis Uwielbiam na ten apetyczny wypiek z kruszonką, wanilią i soczystymi borówkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1762
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
233
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.7 / 57
Ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z wizytami u babci, a przecież jest tak proste do wykonania, że może gościć w naszych domach prawie codziennie. Wypróbuj przepis Uwielbiam na ten apetyczny wypiek z kruszonką, wanilią i soczystymi borówkami.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szkl. lubella mąka luksusowa
4 szt. jaja kurze całe
200 g masło
1 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. laska wanilii
50 g drożdże
1 szkl. mleko
1 łyżecz. cukier
1 łyżka lubella mąka luksusowa
300 g borówki amerykańskie
150 g mąka lubella luksusowa
50 g cukier
125 g masło
5 g masło
1 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, wlewamy do nich ciepłe mleko (1 szklanka), dodajemy cukier (1 łyżeczka) i mąkę (1 łyżka). Dokładnie mieszamy.
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę (4 szklanki) i cukier (1 szklanka), dodajemy jajka. Dolewamy rozczyn z drożdży.
Masło (200 gram) rozpuszczamy w garnuszku w kąpieli wodnej. Dodajemy je do mąki i rozczynu.
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wybieramy aromatyczne ziarenka. Dodajemy je do masy. Możemy zastąpić wanilię kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
Dokładnie mieszamy ciasto tak, by je napowietrzyć. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka: Do miseczki wlewamy roztopione masło (125 gram), dodajemy cukier (50 gram) i mąkę (150 gram) do momentu, aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
Formę do pieczenia smarujemy masłem (5 gram) i wysypujemy bułką tartą.
Przekładamy ciasto na blachę. Posypujemy je borówkami, wciskając je delikatnie w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Ciasto drożdżowe z borówkami to idealny poczęstunek podczas pikniku. Na następny dzień najlepiej smakuje zamoczone w mleku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1762
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
233
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.