Ciasto drożdżowe

goodfoodlover

Z owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
366
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.5 / 2
Z owocami.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
140 g cukier
120 g masło roztopione
500 g mąka lubella puszysta luksusowa
50 g świeże drożdże
0.66 szkl. ciepłe mleko
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. mieszanka owoców mrożonych
1 łyżka cukier puder
1 łyżka masło
Przygotowanie
Posyp kruszonką.
Przygotuj zaczyn.
Do miski pokrusz drożdże.
Wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka.
wsyp 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Wymieszaj i odstaw aż wyrośnie zaczyn.
Do miski wysp mąkę.
Wlej zaczyn, masło i resztę mleka.
Dodaj jajka.
Wsyp cukier.
Wyrób jednolite ciasto.
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę.
Kruszonka: (1 łyżka masła, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki mąki)
Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i mąkę.
Wymieszaj składniki aż powstaną grudki.
Ciasto przełóż do foremki.
Na górze ułóż owoce.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni.
piecz przez 35-40 minut.