Ciasto drożdżowe

goodfoodlover
Ciasto drożdżowe

2

3.5 / 2

Z owocami.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

140 g cukier

120 g masło roztopione

500 g mąka lubella puszysta luksusowa

50 g świeże drożdże

0.66 szkl. ciepłe mleko

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. mieszanka owoców mrożonych

1 łyżka cukier puder

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Posyp kruszonką.

2

Przygotuj zaczyn.

3

Do miski pokrusz drożdże.

4

Wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka.

5

wsyp 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.

6

Wymieszaj i odstaw aż wyrośnie zaczyn.

7

Do miski wysp mąkę.

8

Wlej zaczyn, masło i resztę mleka.

9

Dodaj jajka.

10

Wsyp cukier.

11

Wyrób jednolite ciasto.

12

Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

13

Przygotuj kruszonkę.

14

Kruszonka: (1 łyżka masła, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki mąki)

15

Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i mąkę.

16

Wymieszaj składniki aż powstaną grudki.

17

Ciasto przełóż do foremki.

18

Na górze ułóż owoce.

19

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni.

20

piecz przez 35-40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły