Ciasto drożdżowe

goodfoodlover
Ciasto drożdżowe

Średnia 3.5 / 2

Oceń!

Z owocami.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

140 g cukier

120 g masło roztopione

500 g mąka lubella puszysta luksusowa

50 g świeże drożdże

0.66 szkl. ciepłe mleko

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. mieszanka owoców mrożonych

1 łyżka cukier puder

1 łyżka masło

Przygotowanie


Posyp kruszonką.

Przygotuj zaczyn.

Do miski pokrusz drożdże.

Wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka.

wsyp 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.

Wymieszaj i odstaw aż wyrośnie zaczyn.

Do miski wysp mąkę.

Wlej zaczyn, masło i resztę mleka.

Dodaj jajka.

Wsyp cukier.

Wyrób jednolite ciasto.

Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę.

Kruszonka: (1 łyżka masła, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki mąki)

Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i mąkę.

Wymieszaj składniki aż powstaną grudki.

Ciasto przełóż do foremki.

Na górze ułóż owoce.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni.

piecz przez 35-40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

366

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły