Ciasto drożdżowe
malg
Prawdziwe drożdżowe ciasto, którego zapach wciska się w najgłębsze, najdalsze zakamarki domu sprawiając, że wszyscy chcą do niego wracać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
497
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Prawdziwe drożdżowe ciasto, którego zapach wciska się w najgłębsze, najdalsze zakamarki domu sprawiając, że wszyscy chcą do niego wracać.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
4.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier
1 szkl. mleko
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
5 dag. drożdże
12 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i ½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką około 10-15 min.
Jajka rozbić i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli i lekko podgrzać.
Masę z jaj dodać do rozczynu wraz z pozostałymi składnikami – wyrabiać ręką.
Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, zagnieść całość i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoili swoją objętość.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do połowy formy do pieczenia.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką: zagnieść ½ szklanki mąki, 4 dag margaryny i 3 łyżki cukru.
Piec około 50 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
497
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.