Ciasto drożdżowe

malg
Ciasto drożdżowe

0

0 / 0

Prawdziwe drożdżowe ciasto, którego zapach wciska się w najgłębsze, najdalsze zakamarki domu sprawiając, że wszyscy chcą do niego wracać.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szcz. sól

4.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. cukier

1 szkl. mleko

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

5 dek. drożdże

12 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i ½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką około 10-15 min.

2

Jajka rozbić i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli i lekko podgrzać.

3

Masę z jaj dodać do rozczynu wraz z pozostałymi składnikami – wyrabiać ręką.

4

Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, zagnieść całość i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoili swoją objętość.

5

Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do połowy formy do pieczenia.

6

Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką: zagnieść ½ szklanki mąki, 4 dag margaryny i 3 łyżki cukru.

7

Piec około 50 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły